Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORUŽANE SNAGE Trojica hrvatskih generala odlaze iz službe

Ademi zatražio mirovinu

27.11.2008.
u 19:39

Trojica hrvatskih generala, Rahim Ademi, Vinko Štefanek i Mate Obradović bit će umirovljeni do kraja godine, doznaje Večernji list. Za razliku od druge dvojice, koji će u mirovinu zbog “problema” u službi, Ademi je, kako nam je potvrdio u telefonskom razgovoru, osobno zatražio umirovljenje prije nekoliko mjeseci.

U svibnju je, nakon jednogodišnjeg suđenja, oslobođen optužbe za ratni zločin u Medačkom džepu, a još se čeka pravomoćna presuda. U mirovinu će najvjerojatnije od početka sljedeće godine. Trenutačno se, kaže, polako privikava na normalan život, koji nije imao od 2001. godine i pokretanja procesa pred Haaškim sudom, koji je kasnije prepušten hrvatskom pravosuđu.

– Posjećujem rodbinu i prijatelje, što prije nisam mogao zbog ograničene slobode kretanja, a vrijeme provodim i u masliniku – rekao nam je Ademi i dodao da se dobro osjeća. Ademi je jedini aktivni general Oružanih snaga RH koji je bio optužen za ratni zločin, a za cijelo vrijeme trajanja procesa zadržao je taj status.

Ubrzo nakon što je donesena nepravomoćna oslobađajuća presuda, došla je neslužbena informacija da će uskoro biti umirovljen. Kao razlog se navodilo to što dugi niz godina nije obnašao nijednu dužnost unutar Oružanih snaga.

Prijedlog za umirovljenje bivšeg zapovjednika Zrakoplovno-tehničkog zavoda Štefaneka došao je ubrzo nakon što je smijenjen s dužnosti zbog nepravilnosti koje je u ZTZ-u pronašao Glavni inspektorat obrane. U mirovinu će i Obradović, koji je nedavno smijenjen s dužnosti zamjenika zapovjednika Kopnene vojske zbog neslaganja sa zapovjednikom generalom Mladenom Kruljcem.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije