Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi nastavnika
Povratak na članak

Đaci ostaju bez maturalca jer učitelji za njih više ne dobivaju dnevnice

Sve više škola odustalo je od tradicionalnih višednevnih đačkih ekskurzija: nastavnicima nisu plaćene, a nose višednevnu odgovornost za djecu

Komentari 65

GV
golub Vaso
08:10 17.08.2017.

neka ih roditelji vode, i tako su sve neodgojenini

VL
Avatar nekakav
nekakav
07:28 17.08.2017.

posao učitelja nije da pazi vaše neodgojeno i nekulturno dijete 5 dana, 24 sata dnevno. i krajnje je vrijeme da narod shvati da učitelj poučava i pomaže u nastavi, a dijete treba učiti. ne može učitelj naučiti dijete matematiku, to dijete mora samo naučiti, on je tu samo da na primjerima pojasni zakonitosti, pravila, a dijete, ako je sposobno, bude shvatilo bit i način rješavanja zadatka. kako u matematici, tako u fizici, hrvatskome, povijesti, biologiji. naš pristup školi zadnjih 25 godina je problem, i ako se netko čudi zašto tonemo, neka pogleda kineze i njihov obrazovni sustav. tamo te zgaze u školi ako ne učiš. kod nas, roditelj priprijeti učitelju radi 'slabe ocjene', a to su sve ispod petice, i učitelj se korigira. i tako nam u srednju dolaze djeca koje bi trebalo izbaciti jer ne znaju ništa. kroz srednju im se istim principom pušta, pa dođu na fakultet, gdje bi ih isto trebalo izbaciti. i fora je da i tu naš sustav popusti. pa sad imamo gomilu visokoobrazovanih, kojima je račun vjerojatnosti strani pojam, statistika također, integralni račun, što je to, a završili su tehnički studij. mašemo papirima, a ne znanjem, tu je naš problem. i sad se igramo oko maturalca, koji je u biti samo prilika za dobro se oblokati i neku curicu ispipkati, a ide i nešto više. a u školama misle da nekog kultura zanima. čega se vi sjećate sa svojeg maturalca? sigurno ne nekog muzeja, crkve.... to je stare učiteljice izlet, al za nekog od 15 godina i nije.

VL
DU
Deleted user
08:02 17.08.2017.

sramota da se nastavnicima koji su odgovorni za djecu ministarstvo ne placa dnevnice neka im se dio sredstava preraspodijeli od morh gdje pojedinci putuju gdje ih je volja i gdje putuju i kad ne putuju

VL
EZ
ezelic
08:13 17.08.2017.

matalan...Kad je tako lijepo u prosvjeti,što i ti nisi završio za učitelja,pa bi imao "3 mjeseca godišnjeg"....i sve "privilegije"o kojima pišeš.....ali očito škola te najblaže rečeno nije išla...a u narodu se to kaže....kolko znaš tolko i zjaš...

VL
Avatar mokrice
mokrice
08:09 17.08.2017.

170 kn dnevnica i to retroaktivno. Satnica čistačice na Čiovu je 60 kn ovog ljeta. Bye,bye...

VL
DO
Dolinski
07:59 17.08.2017.

Super, ionako su ti maturalci sinonim za razuzdano opijanje; A nije mi nikad bilo ni jasno zašto su se forsirala putovanja u inozemstvo, kad se i kod nas moglo

VL
VL
vlatx
09:09 17.08.2017.

Roditelji imaju jedno dijete i upisuju ga u sve slobodne aktivnosti koje mogu te je dijete u školi od sedam ujutro do osam navečer. Sada se ti isti roditelji bune protiv učitelja jer im uskraćuju tjedan dana slobodnog dok je dijete na maturalcu. Nije njih briga što će oni tamo raditi samo neka briga za njihovo dijete bude na nekome drugome. To su današnji "brižni" roditelji. Što se dnevnica tiče nije to jedina stavka na kojima se učitelji zakidaju ali kada se nešto dogodi onda ih se prve proziva. To je naša današnja stvarnost, školstvo nam je upropašteno i ništa se ne radi na njegovom oporavku osim puno političkih prepucavanja, novinarskih naslova i "pljuvanje" po onima koji se najviše brinu za tuđu djecu.

VL
MA
maximinimax
07:23 17.08.2017.

Ti su maturalci jako korisni jer se djeca upoznaju sa štetnim posljedicama alkohola, pa ko to može platiti.

VL
KE
kerbi
07:19 17.08.2017.

I onda intervijuirate Speranzu, jedna od najpoznatijih agencija u muljanju oko maturalaca (fore tipa svi izleti su plaćeni a onda kad dođeš pred vrata muzeja ili sl, kažu da je plaćen put ali ne i ulaz, ili se dobri novi hoteli pretvore u oronule hotelčiće sa željeznim krevetima naguranim da jedva stanu u sobe i tako...).

VL
Avatar urbanjungle
urbanjungle
12:26 17.08.2017.

Mene kao vodića su plačali 100 eur/dan i bez odgovornosti za njihove živote nakon 18 h, ali mi ne pada više na pamet ići sa gomilom neodgojenih divljaka ikuda.

VL
AL
alf
08:47 17.08.2017.

Osnovna I idu u Fracusku? Dobro su I'm porasli apetiti.

VL
DE
deps
10:10 17.08.2017.

To i jest turističko putovanje, jer aranžmane određuju đaci i roditelji i kao takvo, bilo bi logično da i financiraju troškove učitelja.

VL
Avatar varešak
varešak
16:36 17.08.2017.

To je trebalo davno ukinuti.

VL
DU
Deleted user
16:58 17.08.2017.

Neka silni uhljebi koji sjede po ministarstvima pokušaju voditi djecu, negdje. Pa oni ne idu na zahod bez dnevnice. Sramota, tuga i jad u što se pretvorila ova država. Stranački bezumnici, sabornici i ljigavi političari bez obzira iz koje su stranke postali su dovoljni sami sebi i sve drugo ih ne zanima. Niti djeca u vrtiću, osnovnoj i li srednjoj školi...apsolutno ništa.

VL
IC
Icek53
09:08 17.08.2017.

Glavno da ovi kauboji u saboru imaju sva prava.Novac curi na sve strane.Zbog takvih propast.

VL
Avatar ucjena
ucjena
10:24 17.08.2017.

I bolje, nema vise roditeljske brige za djecu, nema manipulacija sa odredistem ni dogovora oko cjena prijevoza, i i i?

VL
DO
dopizdilomi
07:26 17.08.2017.

A nećete napisati da profesori na takve izlete idu besplatno jer im plate učenici ili im pokloni prijevoznik jer su odobrali njega.

VL
NO
nogogaz
08:03 17.08.2017.

Politka HDZa i siromašne države....

VL
ŽU
županjac
12:28 06.02.2018.

I još nešto! Zakon je dao isključivi monopol raznoraznim pa i sumnjivim agencijama na organiziranje ekskurzija i izleta. Time su im samo strpale novac u džepove, a lavovski dio posla su odrađivali učitelji. Ne tako davno, dok sam još bio aktivan, sam sam našao najpovoljnijeg prijevoznika, organizirao itinerar ili osobno ili telefonski ili internetom, pripremio učenike i roditelje tako, da su znali u svakom trenutku kamo se ide, što će se vidjeti, nema praznog hoda, posebno nema "slobodnog vremena za učenike". Disciplina je bila uvijek na visini, (učenici su me već zezali sa pitanjem "Jeste li prebrojili piliće?") učenici su bili umorni ali prezadovoljni i redovito su pitali:"Kad ćemo opet nekamo ići?" čime se ponosim. No za takav angažman mora se imati nešto u sebi, a to je ljubav prema pozivu i djeci. Nažalost, toga je kod mladih kolega sve manje, jer se sve gleda kroz novac.

VL
ŽU
županjac
12:18 06.02.2018.

Prije svega treba reći da se o ovoj temi ne može komentirati u par rečenica, a da se zapravo sagleda i objasni potpuna problematika. Učitelj sam u mirovini na kon 43 godine rada u nastavi i tvrdim da mogu meritorno donijeti sud o ovoj temi, iako se mogu složiti s tim da je to moje iskustvo i mišljenje. Pokušat ću biti kratak. U mojoj praksi nikada nisam organizirao višednevne već isključivo jednodnevne ekskurzije ili izlete, kako vam više odgovara. Razlozi tome su slijedeći: učenici, bez obzira na uzrast, su angažirani i pod nadzorom cijelo vrijeme trajanja ekskurzije, izloženi su novim informacijama cijelo vrijeme puta, a cijena po učeniku je bila prihvatljiva velikoj većini. No, da bi se to ostvarilo, potrebno je bilo detaljno pripremiti cjelokupan projekt i sa učenicima, ali i sa roditeljima, a posebno je učitelj morao znati točno kad će se i gdje odvijati dio predviđene radnje. učitelj je dobio dnevnicu (jednu!), put je trajao od nekih 6,00 do otprilike 22,o učenici su imali jedan kuhani obrok i mnoštvo novih informacija. Nije bilo niti mogućnosti niti praznog hoda, a posebno se zgražavam, kad čujem da su učenici negdje u nepoznatom imali slobodno 2-3 sata. Gdje su tada bili učitelji-voditelji i tko je tada bio odgovoran za učenike, opet kažem, bez obzira na uzrast? Dakle: jednodnevni izlet, sa pomno organiziranim posjetama visoko obrazovnog tipa, koje će učenicima biti i zanimljivi, ali i poučni, priprema učenika i roditelja od strane učitelja vrhunska.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.