Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Njemačkoj

A. Merkel na lokalnim izborima kažnjena zbog pomoći Grčkoj

Merkel
AFP/Pixsell
10.05.2010.
u 17:58

Najlošiji rezultat CDU-a u Sjevernoj Rajni - Westfaliji u povijesti prijeti politici njemačke vlade jer je ovime izgubila većinu u Bundesratu.

Na lokalnim izborima u Sjevernoj Rajni - Wesfaliji demokršćani su zabilježili najlošiji rezultat u toj saveznoj njemačkoj pokrajini, što analitičari tumače kao posljedicu lošeg odjeka financijskog spašavanja Grčke. CDU je dobio 34,5%, odnosno 10,2% manje nego na izborima prije pet godina, a iako je SPD nadomak koalicijske vlasti, i on je zabilježio pad, ali samo sa 37,1 na 34,6 %. Liberali iz FDP-a su sa 6,2 skočili na 6,7%, a ljevičarski Die Linke prvi je put ušao u zemaljski parlament sa 5,6%, čime je potvrdio svoj uzlet diljem Njemačke i pokazao da mu odlazak stranačkog prvaka Oskara Lafontainea u najmanju ruku nije naštetio. Zeleni su najviše profitirali jer su rezultat od 6,2 % iz 2005. udvostručili na 12,1%.

U komentaru na naslovnici Der Tagesspiegela navodi se da “strah savezne vlade pred rezultatima nekih lokalnih izbora još nikada nije imao tako katastrofalne posljedice na EU i stabilnost eurozone”. CDU, CSU i FDP nisu izgubili samo pokrajinu, u kojoj je na pomolu crveno-crveno-zelena koalicija, nego i dominaciju u Bundesratu, jednom od dva doma njemačkog parlamenta. Takva situacija će za vladu Angele Merkel biti izrazito neugodna jer više neće imati sigurnu većinu za zakone kojima bi, kao što je obećala, smanjivala poreze te provodila zdravstvenu politiku i politiku o nuklearnim elektranama. Sve to netom nakon što je EU euforično proslavio paket od 720 milijardi eura za svoje financijsko spašavanje. Spiegel Online pak kršćanskoj demokraciji u Njemačkoj naviješta i teža vremena zaključujući da je prošlo doba “Adenauera i Kohla” kada se politički moglo profitirati na krahu komunizma. Riječ je, navodi se, o krizi, kapitalizmu i kolapsu, Crkva i kršćanstvo više nisu oduševljeni CDU-om, koji je više načet financijskom krizom nego probuđenim Die Linkeom.

Ključne riječi

Komentara 9

VU
vucko
19:42 10.05.2010.

Rezultati u clanku nisu istiniti! U sluzebim rezultatima u drzavi NRW CDU je osvojio 34.6 % s Socijalisti 34,5 % glasova. Tocno je da je koalicijski partner FDP totalno podbacijo za sto je krivac njihov lider Westervele. Sada je pat pozicija niti CDU sa FDP ne mogu sacinjavati vladu niti SPD sa svojim partnerima Zelenima .Kako se je SPDPD pred izbore otvoreno izjasnio protiv Lijeve stranke,kojima je na celu Gisi ,doslo je pat pozicije.Predpostavlj se da ce doci do velike koalicije CDU+SPD . Ljeva stranka ( reformirani komunisti) po prvi put presli su granicu od 5 % i usli u Bundestag.Razlozi loseg rezultata CDU su: Grcka,produljenje vjek trajanja atomskih centrala.Velika koalicija bi cvrsto stajala iza EU i Eurozone ,tu nema nikakovih razlika.

TO
Toni12345
21:12 10.05.2010.

@vucko SPD Sjeverne Rajne se nikad nije jasno izjasnio protiv koalicije s Ljevicom. Samo su rekli da Ljevica nema sposobnosti s ikim uci u koaliciju. Zvuci isto, ali nije isto.

TO
Toni12345
19:12 10.05.2010.

CDU nije izgubio zbog Grcke, nego zbog kandidata CDU-a. Covjek je u biti ljeviji nego cijeli SPD. Kao u Hrvatskoj. HDZ je ljevija od SDP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije