Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj dajla

500.000 eura došlo na naplatu, Biskupija to ne može platiti

dajla
Goran Kovačić/PIXSELL
08.08.2011.
u 22:45

Spor između Porečko-pulske biskupije i benediktinaca i dalje se u Vatikanu smatra unutarcrkvenim

Drama u Poreču nastavlja se jer je Porečko-pulskoj biskupiji stiglo na naplatu 500.000 eura. Riječ se o prvoj rati za "naknadu štete" od 4,05 milijuna eura, prema Sporazumu o uređenju međusobnih odnosa koji je umjesto porečkog biskupa potpisao španjolski biskup kojega je imenovao papa Benedikt XVI. Prema članku 6. toga sporazuma, Porečko-pulska biskupija dužna je tvrtki Abbazia d.o.o. iz Pule uplatiti spomenutih 4,05 milijuna eura, ali i snositi sve troškove vezane uz doznaku u inozemstvo jer se račun za uplatu ne nalazi niti u jednoj hrvatskoj banci nego u Njemačkoj.

Dakako, Porečko-pulska biskupija nema oko 3,5 milijuna kuna, koliko iznosi prva "benediktinska rata", a osobito ne ostali iznos. Praktički joj prijeti ovrha i bankrot. A u spomenutom sporazumu predlaže joj se "supstitucija" imovinom nema li toliko novca, što znači da bi benediktinci rado u zamjenu uzeli i neku vrijednu nekretninu. Možda Eufrazijevu baziliku, kao što je u očaju predlagao porečki biskup Milovan kardinalu Bozaniću, koji mu je odbio pomoći u cijelom slučaju.

S druge strane, pismo koje je hrvatska premijerka Jadranka Kosor napisala papi Benediktu XVI. glede crkvene imovine u Dajli stiglo je u Vatikan. Predano je diplomatskim putem preko hrvatskog veleposlanstva pri Svetoj Stolici. Papa je u svom ljetnikovcu u Castel Gandolfu kraj Rima gdje se priprema za putovanje u Madrid.

Vatikanski odgovor hrvatskoj premijerki bit će vjerojatno upućen tek potkraj kolovoza ili početkom rujna.

Vatikan želi smirivanje stanja. Veleposlanik pri Svetoj Stolici, Filip Vučak, koji je prekinuo godišnji odmor i vratio se u Rim zbog nastale situacije, vraća se na odmor. Iz vatikanskih krugova doznajemo kako nije odande pokrenuta inicijativa da se crkveni predstavnici više ne izjašnjavaju o nekretninama u Dajli. Inicijativa da se o svemu zašuti potaknuta je unutar Hrvatske biskupske konferencije, tvrde vatikanski izvori, dok se u Hrvatskoj čuje da je to bilo na inicijativu nuncija Casarija. U Vatikanu je pozitivno ocijenjena izjava Stalnog vijeća HBK od 4. kolovoza o sporu između Porečko-pulske biskupije i benediktinske opatije iz Praglie.

Ključne riječi

Komentara 67

KU
kumpare
07:13 09.08.2011.

Sveti oče mi te volimo, dođi nam opet dat ćemo ti Dajlu i Istru i......... Bog i Rvati...a eure poslat u Njemačku....

OB
-obrisani-
07:52 09.08.2011.

Pored Boga i domoljublja otišla je i ova \"nedamo ni milimetra\" imovina u Dajli ča in u tuđe ruke a hrvatine neka fino tamo kose travu i sa metlom brinu se za okolinu...

DR
drvodjelja
23:05 08.08.2011.

Neka plate oni koji idu u crkvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije