Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragedija Rohindža

400 djece rođeno bez šanse za život

Mijanmar
Reuters/PIXSELL
18.09.2017.
u 21:14

Glavni tajnik UN-a poručio političkoj čelnici Mijanmara da radikalno promijeni politiku i zaustavi vojsku i progone Rohindža

Najmanje 400 tisuća pripadnika naroda Rohindža, muslimanske manjine iz Mijanmara, pobjeglo je iz zemlje u najnovijem izbjegličkom valu. Tragedija je tim veća jer žene i djeca čine više od 80 posto te brojke, a među njima ima dosta trudnica i novorođenčadi.

Na ničijoj zemlji između Mijanmara i Bangladeša gdje se nalaze deseci tisuća Rohindža, u posljednjih desetak dana rođeno je oko 400 djece, a većina njih nema gotovo nikakvu šansu za preživljavanje.

Žene rađaju u nemogućim uvjetima, a kako nemaju ni hrane ni vode, ne mogu dojiti novorođenčad pa ona umiru od gladi, pothlađenosti i zaraznih bolesti. Umiru i žene zbog komplikacija pri porođaju. UNICEF i UNHCR kažu da uglavnom nemaju mogućnosti da dođu do tih ljudi pa im ne mogu ni pružiti pomoć.

Posljednja šansa

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kazao je da Aung San Suu Kyi, mijanmarska disidentica i nobelovka, ima posljednju šansu da zaustavi mijanmarsku vojsku i spriječi tragediju golemih razmjera.

– Ako ona radikalno ne promijeni politiku i ne zaustavi vojsku u krvavom pohodu, postat ćemo svjedoci goleme i strašne tragedije. Ne učini li to odmah, prije svoga sutrašnjeg obraćanja Općoj skupštini UN-a, mislim da se više ništa neće moći učiniti – kazao je Guterres naglasivši da Mijanmar mora Rohindžama omogućiti da se vrate kućama.

Nitko ih ne želi

No ona, prema svemu sudeći, baš i nema takvu namjeru. Poručila je da neće doći u New York na Opću skupštinu te da su mediji cijelu tu krizu prikazali iskrivljeno plasirajući gomilu lažnih informacija. – Napetosti su bile potpirivane lažnim vijestima koje su išle u korist terorista koji su sve to započeli – kazala je.

I drugi mijanmarski dužnosnici, uključujući i one vojne, tvrde da Mijanmar s Rohindžama nema ništa. Većina tih izbjeglica utočište je potražila u susjednom Bangladešu, koji nije previše sretan što ih mora prihvatiti. Vlasti su objavile da će početi podizati kampove za 400 tisuća izbjeglica u okolici Cox Bazara zato što ne žele da se Rohindže iz Mijanmara miješaju s domaćim stanovništvom. Žele ih držati na jednome mjestu kako bi ih imali na oku i kako bi ih mogli vratiti u Mijanmar ili u neku treću zemlju koja bi ih željela prihvatiti.

    

Komentara 4

ST
stomugromova
23:42 18.09.2017.

Rohindže imaju jako puno sličnosti sa Romima .Ilegalno su u Mianmaru,a razlog eskalacije nasilja su nedavni teroristički napadi koje su počinili Rohindže pod utjecajem globalnog islamskog radikalizma ,što je izazvalo žestoki odgovor mijanmarske vojske koja je krenula u konačni obračun sa namjerom da ih izbaci iz države.Bangladeš je za Rohindže daleko bliža sredina radi vjere i etničke sličnosti nego Mijanmar.Možda ih Merkel pozove i pruži im gostoprimstvo u Njemačkoj.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
00:58 19.09.2017.

mozda bi bilo fer od autora clanka da je napisala da su doticni muslimani prvi poceli s teroristickim napadima na vecinske budiste u vrijeme svjetske eskalacije radikalnog islamizma. No burmanska vojska nasrecu nije opterecena politickom korektnoscu ili utjecaju merkel i slicnih i ogovorila svom snagom. I sad ovi glume zrtve.

GO
goronja
21:49 18.09.2017.

Ševe se na sve strane i rađaju u takvoj situaciji, koje glupe žene

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije