Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VL analiza

Evo koliko županije godišnje troše i tko bi najviše izgubio njihovim ukidanjem

županijska skupština
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/3
19.11.2015.
u 16:55

HDZ bi izgubio najviše ukidanjem županija jer ima 11 župana, a s koalicijskim partnerima drži 386 mjesta u župnijskim skupštinama

Jedan od glavnih predizbornih obećanja Mosta nezavisnih lista bilo je ukidanje 20 županija i podjela Hrvatske u nekoliko regija. Rezultati izbora presudili su da nove vlade nema bez Mosta čiji su predstavnici ovih dana započeli pregovore s dvije koalicije – Hrvatskom raste i Domoljubnom koalicijom o formiranju saborske većine i nove vlade.

Reforma javne uprave

Predstavnici Mosta će od DP-a i HDZ-a kao uvjet za njihovu potporu tražiti provođenje niza reformi, među ostalim i javne uprave. U dosadašnjim pregovorima ukidanje županija još nije došlo na dnevni red, no iz HDZ-a su već jasno poručili da se protive toj ideji. HDZ bi, gledajući politički, najviše izgubio ukidanjem županija jer trenutačno ima 11 župana. Njegov koalicijski partner HSS ima dva župana. SDP ima samo dva župana, koliko i njegov koalicijski partner HNS. Stoga bi SDP, iako se njegov predsjednik Zoran Milanović još u pretkampanji izjasnio protiv ukidanja županija, puno lakše pristao na taj zahtjev Mosta.

Župani imaju plaće veće od 15.000 kuna neto, a svaki od njih ima i zamjenike s tek nešto nižim mjesečnim primanjima.

HDZ i partneri puno bi više izgubili ukidanjem županija i kad se pogleda stranačka struktura vijećnika županijskih skupština. Tako članice Domoljubne koalicije imaju 386 vijećnika gledajući ukupno svih 20 županijskih skupština, dok stranke iz Hrvatska raste imaju 295 vijećnika. Ukupan broj vijećnika u svim županijskim skupština je 851. Oni ne primaju plaće, ali dobivaju naknade čiji je iznos različit od županije do županije i kreće se uglavnom od 1000 do 1500 kuna. Županije pak godišnje potroše oko 3,6 milijardi kuna. Toliki su bili, prema podacima Instituta za javne financije, njihovi ukupni rashodi u 2014. godini.

Zaposleno 1900 ljudi

Lani su pak samo tri županije, Sisačko-moslavačka, Međimurska i Karlovačka, zabilježile deficit proračuna. Najveći proračun ima Splitsko-dalmatinska županija – 430 milijuna kuna, a najmanji Ličko-senjska – 60 milijuna kuna. To su ujedno i najveća i najmanja županija po broju stanovnika.

U županijskim uredima nije zaposleno puno ljudi, njih oko 1900, ali pod županijama su brojne komunalne tvrtke i javne ustanove koje zapošljavaju puno veći broj ljudi.

>> U izradi je studija o reformi teritorijalnog ustroja

>> Anketa Vecernjeg.hr: Za ukidanje županija 86 posto čitatelja

Komentara 96

MA
marionete
19:20 19.11.2015.

može ukidanje al prvo istarsku županiju

Avatar Zoran.Milanovic
Zoran.Milanovic
17:30 19.11.2015.

Ukinuti Istarsku županiju i ustrojiti Primorsko-istarsko-goransku županiju.

SH
srce_hrvatsko
19:30 19.11.2015.

Ljudi,što je vama? Ne dirajte kunu ni županije! To je nešto najprirodnije i najvrijednije što postoji u ovoj državi. Kanite se ćorava posla i opasnih eksperimenata. Naprvit ćete totalno rasulo,puno veće nego sada. Napravite radije okrupnjivanje općina i promjenu nakaradnog izbornog sustava..npr.izbrišite 200tis.duhova glasača i izbacite Zagreb iz 3 izb.jedinice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije