Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

35 godina nakon pada Saigona još uvijek traje Vijetnamski rat

Vijetnam nekad
VL
21.02.2010.
u 19:01

Hmongovce je tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća opremila i obučila američka CIA, a nakon pada Južnog Vijetnama morali su pobjeći u džunglu. Oni se i danas bore protiv vlasti...

Kolona iznurenih, mršavih vojnika probijala se kroz džunglu kada su ih iznenada vatrom zasuli vietkongovci. Nije to dio filmskog scenarija, već svakodnevica desetak tisuća pripadnika naroda Hmong koji još uvijek, 35 godina nakon službenog završetka, vode Vijetnamski rat s komunističkim postrojbama.

Dok su za većinu svijeta pad Saigona u svibnju 1975. i dramatične snimke bijega helikopterima s krova američkog veleposlanstva označile kraj jednog od najkrvavijih ratova druge polovice dvadesetog stoljeća, za Hmonge je to predstavljao početak pakla. Još sredinom šezdesetih godina američka CIA naoružala je, obučila i ustrojila vojnike iz Laosa koji su im pomagali u borbi protiv komunističkih napadača sa sjevera. Gotovo 40 tisuća Hmonga primilo je američko naoružanje, obuku, ali i obećanje da će, pođe li nešto po zlu, biti evakuirani u SAD. Ipak, pri padu Južnog Vijetnama, u vrijeme kada su vietkongovci nadirali prema predsjedničkoj palači u Saigonu, iz zemlje su izvučeni samo čelnici Hmonga, dok je šezdesetak tisuća ljudi, boraca i njihovih obitelji ostavljeno na milost i nemilost sjevernovijetnamskih snaga. Nemajući drugoga izbora, tisuće pripadnika naroda Hmong povuklo se duboko u džungle, a oni koji su ostali u gradu pobijeni su bez suđenja.

– Dođite i spasite nas, očajni smo, na kraju smo snaga. Kada mi je šef CIA-ine postaje u ruke davao ovaj bacač granata, tvrdio je da sam jedan od njih, a sada su nas zaboravili – kaže Va Ming za britanski Independent, 55-godišnji Hmong koji se po džunglama bori od rane mladosti. Gladni su, bosi i goli, jedu kuhanu koru s drveća ili šumske štakore koje ulove, a oružje otimaju od neprijatelja. Kada borac pogine, njegovo oružje u ruke uzimaju njegova djeca znajući da im je borba do smrti jedini izlaz jer na milost ni danas ne mogu računati. Danas ih je ostalo nekoliko tisuća. – Kada nas komunisti sve pobiju, ne dajte da nas se zaboravi – kaže Va Ming.

Ključne riječi

Komentara 15

OB
-obrisani-
01:06 22.02.2010.

I u Hrvatskoj,65 godina nakon rata,partizani još uvijek izlaze iz šume.I ima ih sve više!

VA
valentze
20:16 22.02.2010.

Ovako zavrsavaju SVI koji ljube guzice Amerikancima! Amerikanci i Englezi su najvece varalice i sebicnjaci, nacisti.. Amerikancima da se vjeruje za datu rec!? Ti cowboyi bolje da cuvaju krave!

OB
-obrisani-
19:13 21.02.2010.

Svašta Vietkong je bio prokomunistički pokret u Južnom Vjetnamu koji se zajedno sa vojskom Sjevernog Vjetnama borio protiv vojnika SAD i Južno Vjetnamskih postrojbi. Nakon pada Saigona Vietkong je inkorporiran u vojsku Vjetnama i političke strukture. Koji Vietkong 35 godina kasnije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije