Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30 godina od tragedije

VIDEO Dan sjećanja u Škabrnji: Položeni vijenci na Spomen obilježju masovne grobnice

Obilježavanje 30. obljetnice napada na Škabrnju: Održana kolona sjećanja i polaganje vijenca
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/17
18.11.2021.
u 11:00

Na slabo naoružane hrvatske branitelje tog je jutra prije 30 godina s Ratkom Mladićem i njegovim kninskim korpusom krenula vojska od preko 3000  vojnika, desetci tenkova, zrakoplovi

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježava se u Škabrnji

U malom ravnokotarskom mjestu Škabrnja 18.11.1991.godine počinjen je masakr nad hrvatskim civilima, a zločinci iz srbočetničke paravojske i JNA za zločin nikad nisu odgovarali. Prije 30 godina u Škabrnji su ubijena 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Najstarija žrtva četničkog zločina imala je 93 godine, a baš je na Škabrnji ratni zločinac Ratko Mladić izučio svoj krvavi zanat, no on za njega kao i ostali zločinci nije odgovarao niti je osuđen u Haagu.

Na slabo naoružane hrvatske branitelje tog je jutra prije 30 godina s Ratkom Mladićem i njegovim kninskim korpusom krenula vojska od preko 3000 vojnika, desetci tenkova, zrakoplovi i nakon što je hrvatskim vojnicima ponestalo municije zločinci su porušili selo, poubijali civile, a stotinjak civila mahom žene i djece su zarobili i odveli u Benkovac. 

Obilježavanje 30. obljetnice napada na Škabrnju: Održana kolona sjećanja i polaganje vijenca
1/12

Program obilježavanja 30. obljetnice stradanja Škabrnje počeo je u 9.45 sati. Na obilježavanju u izaslanstvu Vlade RH sudjeluju ministri Oleg Butković, Ivan Malenica, Marija Vučković, Vili Beroš, Nina Obuljen Koržinek. Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske je savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić. 

11:10 Denis Gurlica iz Škabrnje imao je samo 15 godina kada je zarobljen. Svjedočio je zločinu, a danas je povodom Dana sjećanja ispričao što se dogodilo. Više o tome pročitajte ovdje

10:40 Položeni su vijenci na Spomen obilježju masovne grobnice u Škabrnji. Potom će u župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije bit će služena sveta misa za domovinu i poginule u Domovinskom ratu, koju će predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić

10:10 Krenula je Kolona sjećanja - Mimohod do Spomen obilježja masovne grobnice.

VIDEO Ovčara je mjesto najvećeg zločina u Domovinskom ratu: Smaknuto preko 260 civila i ranjenika iz Vukovarske bolnice

Komentara 3

BR
BrigitaM
09:29 18.11.2021.

Vidim da su aktivni "drugovi" koji bi htjeli da se zaborave ovi zločini protiv hrvata. Ali neće ići. Svi oni koji osjećaju Hrvatsku kao svoju domovinu nikada neće zaboraviti što su nam zločinci napravili. Nikada zaborav. Ako želiš znati, ako želiš osječati - ČITAJ!!! Veliki Krleža je pisao: “ U Odesi je počelo. U krvavoj Odesi, u “Kontaktnom zavodu“, gdje se masakriralo en mass i gdje su pokapajući mrtvace rekli onom grobaru, da ne treba da znade tko su ti ljudi, “jer to su Hrvati“. U Odesi se klalo, tamo su pucale kosti i tamo su se davili utopljenici.“........ i tako od tih dana listopada 1916. do dana današnjeg. Nikada zaborav. Nikada!!!!

NO
nomeinteresa
19:13 18.11.2021.

Di su maske i potvrde danas?

Avatar Istinski Hrvat
Istinski Hrvat
10:48 18.11.2021.

Sjecanje na gradjanski raz je uvik bolno jer razbijena je sjajna Jugoslavija i bartstvo i jedinstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije