Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

3. maj nije odblokiran, Komadina od Horvata traži novac za minimalni dio plaća

Rješenje za dva škvera – 3. maj i Uljanik – moglo bi se, prema nekim najavama, naći do kraja tjedna
25. veljače 2019. u 20:02 9 komentara 450 prikaza
Rijeka: Radnici 3. maja izašli na ulicu
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Tijekom sutrašnjeg dana održat će se sudsko ročište na kojem će se odlučivati o pokretanju stečaja brodogradilišta 3. maj. Iako se svi, od radnika do politike i strateškog partnera, nadaju da će pokretanje stečaja biti odgođeno, nije ispunjen uvjet koji bi automatski zatvorio proces, odnosno račun tvrtke nije odblokiran. Prema informacijama Večernjeg lista, to se i neće dogoditi tijekom dana, ali bi se rješenje za dva škvera – i riječki i Uljanik u Puli – moglo pronaći do kraja tjedna.

Uljanik BORISLAV RISTIĆ Stvara li se to našim novcem novi Todorić?

Ministar gospodarstva Darko Horvat nedavno je ponovio da čeka strateškog partnera te da trošak međufinanciranja, koji uključuje isplatu plaća, deblokadu računa i ulaganje u završetak brodova, moraju zajedno financirati. Taj je iznos Horvat procijenio na 600 milijuna kuna, od kojih bi, dakle, Brodosplit morao platiti polovicu, ali još nije dogovoren model koji bi takvu operaciju omogućio.

Za deblokadu računa 3. maju treba na račun položiti najviše 107 milijuna kuna ili dogovoriti s dijelom vjerovnika da povuku blokade pa bi operacija bila jeftinija. Strateški partner Brodosplit jasnog je stava da može financirati rad brodogradilišta prije nego što preuzme vlasništvo samo uz jaka jamstva pa je jasno da bi država morala financirati deblokadu računa i isplatu zaostalih plaća, dok je strateški partner spreman uz jamstva financirati završetak brodova koji su ostali na navozima.

Pula: Uljanikove dizalice obasjane plavim svijetlom EK nije izričito protiv Država će dati najmanje 250 milijuna kuna za deblokadu Uljanika, plaće radnika i brod

Radnicima nisu isplaćene plaće i to se hitno mora dogovoriti s obzirom na to da već mjesecima stručni radnici napuštaju Uljanik Grupu u potrazi za stabilnijim okruženjem pa je broj ukupno zaposlenih od početka krize smanjen s 4400 na oko 3000 ljudi, pri čemu su tvrtke napuštali uglavnom proizvodni radnici s deficitarnim zanimanjima. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina danas je pozvao Ministarstvo da osigura 20 milijuna kuna za isplatu minimalnog dijela plaće radnicima kako bi se kupilo vrijeme do dolaska strateškog partnera.

Treba istaknuti da Brodosplit još uvijek formalno nema nikakve pravne veze s Uljanik Grupom i ne može plasirati novac ni u jednu njihovu tvrtku bez jasne garancije za takvu pozajmicu.

VIDEO Radnici Uljanika u štrajku:

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • Deleted user:

    komadina trazi.....di je krmak obersnel pa iredenta miletic i ostali vrli politicari...

  • stefj:

    SDP je dao 3. maj Uljaniku. Sada, kada ga je Uljanik uništio, traže opet novac od građana. A do sada su si lijepo izvlačili lovu... Bankrot 3. maja je jedini izlaz, bankrotom bi se 3. maj mogao izdvojiti iz Uljanika ... prikaži još! i možda, samo možda, naći nekog investitora koji bi bio spreman preuzeti brodogradilište ako se otpišu dugovi... Država u tome treba gledati kako će najmanje izgubiti, bacanje 10,5 milijardi našeg novca u tu rupu bez dna je suludo...

  • generacija57:

    Dajte već jedanput prekinute tu agoniju.