Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporni program

2700 liječnika i zdravstvenih djelatnika protiv spolnog odgoja

učionica
Duško Jaramaz/PIXSELL
06.01.2013.
u 11:44

HKLD ističe da se u predloženom kurikulumu ne poštuje okvir koji je postavljen relevantnim međunarodnim smjernicama u području spolnog odgoja.

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) koje okuplja više od 2700 visokoobrazovanih zdravstvenih djelatnika s nemalim brojem sveučilišnih nastavnika zaposlenih u zdravstvu prepoznaje potrebu i načelno podupire uvođenje zdravstvenog odgoja u školski program. Istovremeno izražava svoje neslaganje zbog medicinske i znanstvene neutemeljenosti te manipulacija sadržanih u predloženom nacionalnom kurikulumu zdravstvenog odgoja.

HKLD ističe da se u predloženom kurikulumu ne poštuje okvir koji je postavljen relevantnim međunarodnim smjernicama u području spolnog odgoja, u kojima se navodi da je potrebno državnu edukaciju o spolnom odgoju staviti u lokalni civilizacijsko-svjetonazorski kontekst te u nju uključiti roditelje i vjerske zajednice, prenosi IKA.

U modulu koji se bavi spolnim odgojem, spolnost je prikazana samo na tjelesnoj/tehničkoj razini, izvučena izvan cjeline ljudske osobnosti, koju čine jedinstvo tijela, osjećaja, intelekta, razuma, duhovnosti, odgovornosti, ljubavi i savjesti. Ako se već djeci programom daje uvid u različite oblike spolne orijentacije, potrebno je onda i iznijeti znanstvene činjenice o s njima povezanim zdravstvenim ishodima i rizicima, smatra HKLD.

Upozorava također da su dijelovi kurikuluma sadržajno neujednačeni, iznose se medicinske neistine, a neki nastavni sadržaji umjesto na nepristranim stručnim i medicinskim spoznajama utemeljeni su na proizvoljnim pretpostavkama, odnosno ideološkoj podlozi stranoj kršćanskoj antropologiji.

HKLD tvrdi da je za očekivati da će provedba ovako zamišljenog modula "Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje" dovesti do prerane seksualizacije djece s neizvjesnim ishodima u području reproduktivnog i mentalnog zdravlja te spolnih bolesti, što potvrđuju i iskustva nekih zemalja gdje se program slične vrste provodi već dulji niz godina.

>>Spolni odgoj podijelio Crkvu i Vladu. Ovo je pet spornih tema

>>Spolni odgoj u školama: Otkrivamo što se uči u kojem razredu

Komentara 221

ME
melanija
12:41 06.01.2013.

ja sigurno bolje od jovanovica i milanovica znam sto je dobro za moju djecu. i stulhofera

NT
ntblzg
12:43 06.01.2013.

Mravac8: svi roditelji znaju što je najbolje za njihovu djecu, i oni čija 12-godišnja djeca su bila mrtva pijana i to ne samo za Novu godinu

NT
ntblzg
12:41 06.01.2013.

Ljudi moji, pa zar ne vidite da laici ne znaju skinuti temperaturu, pomoći si kod običnog proljeva, cure ne znaju što je menstruacijski ciklusa, vodeći smo u Europi po ispijanju alkohola, katastrofalni rezultati u liječenju onkoloških bolesnika, umjesto da pada, raste broj oboljelih od infarkta ... Ma ne, ne treba nam zdravstveni odgoj. A spolni odgoj je samo mali dio zdravstvenog odgoja, najmanji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije