Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25 godina poslije

Za brutalna ubojstva Hrvata u Dalju još nitko nije odgovarao

dalj
Foto: Davor Javorović/Pixsell
01.08.2016.
u 07:42

Za krvavi zločin još uvijek nitko nije odgovarao

Policajcu Petru Kovčaliji bile su samo 33 godine kada je 1. kolovoza krvave 1991. ubijen pred svojom PP Dalj, nedaleko od Osijeka. Dvije su kćeri ostale iza njega, starijoj su bile dvije i pol godine, a mlađoj tek mjesec dana. Život je tada izgubilo ukupno 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika ZNG-a i četiri Civilne zaštite. Preživio je samo jedan policajac jer su mislili kako je i on mrtav.

– Da ponovno proživljavamo 1991., ne bih rekla sinu da bježi glavom bez obzira, išla bih i ja s njime, pa makar uspjela samo korak napraviti – započinje Petrova majka Kata Kovčalija.

Sin joj se oženio samo tri godine prije, zasnovao obitelj, život je bio pred njim. Supruga mu se kasnije odselila u Australiju, a jedna mu je kći tamo nedavno rodila blizance. Suze su im, kažu obitelji stradalih, presušile u 25 godina, ali bol ne jenjava.

– Nitko nas ne obilazi, nitko ne posjećuje njegov grob. Sve su nas zaboravili, a zločinci nikada nisu privedeni licu pravde – zaključuje ona ogorčeno.

Ljuba Kovčalija izgubila je supruga, 56-godišnjeg Dragu, pripadnika Civilne zaštite.

– Uhvatili su ga i ubili samo zato što je bio Hrvat, ništa nije bio kriv. Nisam se vratila u Dalj, živim u Osijeku – kaže Ljuba.

Vijenci i svijeće za stradale položeni su jučer uz spomen-obilježje pred policijskom postajom. Iako su na obljetnice prije znali dolaziti ministri, pa i premijeri, najviša instanca u ponedjeljak je bio zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević.

Napad na PP Dalj tog je 1. kolovoza počeo u svitanje – iz tenkova, topova, s brodova. Na selo je iz Srbije preko erdutskog mosta krenula 51. motorizirana brigada JNA, a pridružili su im se i “teritorijalci”. Zapovjednik Enes Taso još je u srpnju, kako se navodi, naredio: „Zarobljavanja ne smije biti!“

– Znajući da pad postaje znači i pad sela, nadljudskim su naporima punih šest sati držali položaje. Pokušali su obraniti Dalj od puno brojnijeg i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja – podsjetio je Vlado Krznarić, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Ultimatum za bezuvjetnu predaju odlučno su odbili. Tenkovski projektil ispaljen oko 10 sati razorio je postaju. Oni koji tada nisu poginuli, brutalno su likvidirani. Bio je to jedan od najtragičnijih dana u Domovinskom ratu.

– Najveći nam je teret što sudbena vlast nije učinila ništa da se krivci kazne. Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv 150 osoba još 1994. – razočaran je Ivan Kovčalija, ratni zapovjednik daljske policije. Optužnica podignuta protiv Enesa Tase, pak, leži na osječkom sudu jer je on nedostupan našem pravosuđu.

>> Matić: Amerikanci imaju Alamo, Hrvati imaju Dalj

>> Nije dopustivo primjenjivati jednaka mjerila na agresora i žrtvu

Komentara 20

MA
Majur
08:00 01.08.2016.

Vječna slava poginulim herojima i vječna sramota HDZ/SDP vladama za neprocesuiranje.

OK
okus
08:15 01.08.2016.

Sjecam se tog uzasa. Nocna mora. Pocivali u miru. Odgovarati? Tko? Nasa Vlada nije sposobna niti jedna do sada povuci to pitanje. Jos se trazi od nas da ih ukomponiramo u " region". E pa nece moci. Oni gone nase branitelje. Hrvatska Vlada niti jedna nije ucinila nista ali bas nista da to speijeci. A kamo li da oni za nesto odgovaraju. Secu slobodno po citavoj Hrvatskoj. Nadam se da ce Vam svima stici racun i to mastan gore. Jer ovdje nece. Kako Vas nije sramota? Savjest je za sve Vas nepoznati pojam.

MO
mobitel20
09:04 01.08.2016.

Tko je osudjen ? Zalaze li se soroseva dojencad za procesuiranje ? Nadjite na ovom portalu Hebrangov clanak ... nebitno je sto mislite o njemu, rijec je o cinjenicama koje iznosi. Ne prvi put, ali za neke , mozda...Danas je i dan etnickog ciscenja Aljmasa i okolice...ali razumijem novinare...toliko je tih monstruoznih velikosrpskih zlocina da se moze svaki dan o tome pisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije