Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 12 DANA 4 PLJAČKE

24 godine od velike pljačke u Vinkovcima: Direktora banke na ulici pretukli i ukrali mu torbu s milijun maraka

pljačka u Vinkovcima
Foto: Arhiva Večernjeg lista
1/5
10.02.2024.
u 10:09

Na poprištu događaja zatekla se jedna žena koja se, u sveopćem kaosu snašla, zapisala je registarski broj sivog golfa te je policiji opisala kojim su putem napadači odjurili

Vinkovci su 10. veljače 2000., bili poprište gotovo filmske pljačke koja je, zbog unosnog plijena, nazvana i pljačkom stoljeća. Na meti dvojice mladih razbojnika našla se tog jutra torba 'teška' milijun maraka, koju je nosio direktor banke. No, ta prva i najunosnija pljačka nije te veljače bila i jedina koja se dogodila u tom, inače mirnom, slavonskom gradu. U samo 12 dana pljačkaši su uspješno 'operirali' čak četiri puta, zbog čega se te veljače o Vinkovcima pisalo kao o gradu opasnog življenja.

Tog zimskog dana, kada se dogodila prva u nizu pljački, u vinkovačkoj je poslovnici Slavonske banke trebala biti isplata plaća za pripadnike Hrvatske vojske. Tadašnji direktor poslovnice, Vlado Spajić, uputio se, stoga, u Zavod za platni promet, kako bi podigao novac. No, kada se oko 8 sati ujutro, s četiri milijuna kuna u torbi, zaputio natrag u banku, u prolazu poslovnog centra 'Terme', gdje su bili smješteni Cibale banka i Zavod za platni promet, njega i poznanika zaposlenog u ZAP-u, napala su dvojica razbojnika. Nakon što su ih srušili na tlo i pretukli, oteli su direktoru banke torbu s novcem te su pobjegli. Na poprištu događaja zatekla se jedna žena koja se, u sveopćem kaosu snašla, zapisala je registarski broj sivog golfa te je policiji opisala kojim su putem napadači odjurili. No, ubrzo se ispostavilo da su registarske pločice na golfu bile ukradene s Yuga, što je istragu opet vratilo na početak. Nakon te filmske pljačke, kakvu niti najstariji Vinkovčani nisu pamtili, svi izlazi iz Vinkovaca odmah su bili blokirani, kao i granični prijelazi prema BiH i Srbiji. I dok se još tragalo za počiniteljima, a dojmovi građana nisu se ni slegli, uslijedile su nove krim-epizode.

Druga u nizu, od ukupno četiri pljačke koje su se u gradu na Bosutu odigrale u samo 12 dana, dogodila se 14. veljače. Tog je dana, u prijepodnevnim satima, bila opljačkana mjenjačnica iz lanca 'Boso', u Glagoljaškoj ulici. Oko 10 sati razbojnik je ušao u poslovnicu te je, zaprijetivši nožem, od službenice zatražio novac, a potom i ključeve. S plijenom je mirno izašao iz mjenjačnice, nakon čega je spustio roletu, zaključao vrata i otišao. Sve se to desilo u jednoj od najprometnijih vinkovačkih ulica, u neposrednoj blizini policijske postaje, a da stvar bude još bizarnija razbojnika je čak i vidio policajac koji je čuvao ulaz na parkiralište zgrade PU vukovarsko-srijemske, koja se nalazi odmah preko puta. No, kako je pljačkaš vrata mjenjačnice zaključavao ključem, policajcu ništa nije bilo sumnjivo te nije reagirao. Samo minutu kasnije ugledao je službenicu koja je panično udara po zaključanim vratima mjenjačnice. Policijskim uviđajem potom je utvrđeno da je otuđeno 12 000 kuna.

Tjedan dana nakon prve pljačke policija je uhitila jednog od počinitelja te je Slavonskoj banci vraćeno 3200 kuna. No, samo dan nakon tog uhićenja, dogodio se novi oružani prepad. Na dan isplate plaća u Domu zdravlja, 18. veljače, opljačkana je poslovnica Cibale banke, koja je bila na ulazu u vinkovačku Opću bolnicu. Oko 11 i 30 muškarac s maskom na licu i pištoljem u ruci uhvatio je priliku kada je službenica u poslovnici bila sama te ju je, uz prijetnju oružjem, natjerao da mu preda novac, nakon čega ju je zaključao u toalet. Iznimno prometno mjesto išlo je na ruku razbojniku, ni čuvar s bolničke porte, ni prodavačica u obližnjem kiosku, u gužvi nisu zamijetili ništa sumnjivo, pa se razbojnik neopaženo odšetao iz banke, bogatiji za 50 000 ukradenih kuna.

Nakon samo četiri dana 'pauze', uslijedila je i četvrta oružana pljačka u nizu. U Dugoj ulici, oko 19 sati, 22. veljače, na meti se našla još jedna mjenjačnica iz lanca 'Boso'. Modus operandi i tog je puta bio vrlo sličan - razbojnik je službenici zaprijetio pištoljem te ju je prisilio da mu preda sav novac, otuđivši ukupno 16 000 kuna.

Komentara 6

Avatar rubinet
rubinet
11:15 10.02.2024.

I što se onda dogodilo? Jesu li počinitelji uhićeni ? Tko su oni bili ? Koliko su kažnjeni? I tako dalje i tako dalje......

BB
Black_Baron
14:48 10.02.2024.

Za sve vas koji ne znate u Vinkovcima imate 3 do 4 provale u obiteljske kuće i stanove na tjednoj bazi. Znam to osobno jer su meni provalili u kuću i opljačkali je prije cca4g. Ovu informaciju mi je rekao osobno policajac koji je prvi došao. Moja supruga je naravno pitala pa kada to znate zar niste vi tu da nas zaštitite od tog. Policajac je odgovorio: gospođo došlo je vrijeme da svako brani sebe i svoje. Inspektor nas je tražio da ne zovemo novinare i ne dižemo bunu jer eto baš imaju trag i istraga je u tjeku. Istina zvali su nas 2-3 puta na prepoznavanje stvari koje su našli kod nekih tipova ali nikada nije bilo ništa naše. Njihovo opravdanje je bilo da oni nađu počinitelje i pošalju ih na sud ali ih sud oslobodi jer nema mjesta za njih u zatvoru. Obzirom da počinitelji ne nose oružje navodno nisu opasni.

KR
kremenko
17:59 10.02.2024.

Bajke za malu djecu . Sjećam se tog slučaja ,ko normalan nosi milijun maraka po ulici ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije