Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brza željeznica

2300 kilometara vlakom za osam sati? U Kini je i to sada moguće

Željeznica, Kina (1)
Reuters/Pixsell
26.12.2012.
u 09:35

Nova je željeznica skratila putovanje između glavnog grada Pekinga do grada Guangzhou za više od 20 sati, a dnevno će prevesti 200.000 putnika

Jeste li ikad pomislili kako je za samo osam sati moguće vlakom prevaliti dionicu od 2.300 kilometara? Toliko je, naime, vremena potrebno vlakovima koji voze novom kineskom željeznicom koja je danas puštena u rad da pređu put od 2.298 kilometara od glavnog grada Pekinga do grada Guangzhou. Ujedno je to najduža brza željeznica u svijetu.

Nova je željeznica tako skratila putovanje između ova dva grada za više od 20 sati, a vlakovi koji njome prometuju dosežu brzinu od 300 kilometara na sat.

Željeznica prolazi kroz 28 gradova u šest provincija i može prevesti 200.000 putnika dnevno.

Cijena karte za put od Pekinga do Guangzhou iznosi 137 dolara za drugi razred te 437 dolara za prvi razred.

>> Velika ulaganja u željeznicu i luke

Ključne riječi

Komentara 3

AT
atomised
16:12 26.12.2012.

Lijep projekt na čemu svaka čast Kinezima. Dakle od 90 tisuća kilometara pruga imaju ukupno tri linije visokih brzina ukupne duljine nekih tri tisuće kilometara. Nije ni to loše, ipak mi se čini pretjeranim na temelju tri posto željezničke mreže izvoditi zaključke. Puno je zanimljivije pogledati kartu te iste mreže na engleskoj Wikipediji. Neka mi netko objasni kako je to moguće da u zapadnom dijelu te zemlje nema ničega. Valja se prisjetiti da su i Sovjeti imali svemirski program i dva desetljeća kasnije svejedno propali. Ne vjerujem da će se to dogoditi Kini, no ipak je smješno na jednom ovakvom projektu suditi o kvaliteti te države. A što se tiče Hrvatske, mi smo glavninu svoje mreže izgradili za Austro-Ugarske. Od Splita južno u dvadesetom stoljeću nismo izgradili ništa, do Istre moramo preko Slovenije, a najbolja veza, i to ona s istokom, nije čak ni dvokolosječna u cjelosti. Dakle, problem je ipak malo stariji od nezavisnosti, mada ako i vlade nakon Milanovićeve budu odustajale od projekata kao što je nizinska pruga, neće se ništa promijeniti.

Avatar El Indio
El Indio
18:52 26.12.2012.

Sto se neki cude Kinezima Samo Njemacki vlakovi ICE3 dostizu brzinu do 320km/h a zbog sigurnosti voze max 250km/h I tu se divite Kinezu prvi put vidli ko i oni

GL
Glista
06:43 27.12.2012.

Lijepo je to, ali nitko ne spominje nesrecu koja je nedavno zadesila taj brzinski vlak. Lako je izbrojat lovu, ali odgovornost, sigurnost i profesionalizam treba nauciti, i da se uhoda kako treba, potrebno je iskustvo koje se stjece destljecima. Kao drugo - pravi pothvat je izgraditi modernu cestovnu mrezu kao u USA i Njemackoj, koja doseze u svaki kutak zemlje, pa povezati ljude i trgovinu u SVIM krajevima, a ne dva najveca grada i to je to. Uz to - cestovna mreza ljudima daje nesto sto je jos uvijek nepoznato kinezima - licnu SLOBODU da se krecu bilo gdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije