Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TDR će po trećini kutije jasno isticati zdravstvenu opasnost od nikotina

16 ‘poruka smrti’ na cigaretama od 6. svibnja

13.04.2009.
u 21:38

Pušenje ubija – samo je jedan od dvaju jednako “crnih” slogana, koji će u crnom okviru i s otisnutom masnim crnim slovima na bijeloj podlozi na najmanje 30 posto prednje strane kutije cigareta, od 6. svibnja “vrištati” i s domaćih kutija cigareta te upozoravati na štetnost duhanskog dima na pušača i njegovu okolinu.

Svjetski uzori
Poštujući odredbe novog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, koji je ugostiteljima prolongiran do toga datuma, i TDR će, naime, kako je to već odavno u mnogim zemljama, morati jasno isticati zdravstvenu opasnost od pušenja, od kojega u Hrvatskoj u godini umire 10.000 ljudi.

Iako na 68 posto nepušača u Hrvatskoj dolazi trećina pušača, odnosno 32 posto njih, još 3000 građana u Hrvatskoj umre od pasivna pušenja, a troškovi liječenja bolesti, koje su posljedica izravna ili neizravna utjecaja duhanskog dima u godini dosežu tri milijarde kuna, upozoravaju stručnjaci. Kako bilo, onome komu ni pogled na prednju stranu kutije nije dovoljan da razmisli isplati li se rizik, isto će poručivati i 40 posto poleđine cigareta, za koju je Ministarstvo zdravstva osmislilo čak 14 upozoravajućih slogana na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu kako pušači umiru mladi, da zaštite djecu od udisanja cigaretnog dima ili da pušenje škodi u trudnoći do toga da pušenje uzrokuje starenje kože, ovisnost, začepljenje arterija, srčani i moždani udar, polaganu i bolnu smrt te impotenciju.

Svih tih 14 “sporednih” poruka, propisuje zakonodavac, mora se u jednakom omjeru, odnosno u jednakim količinama proizvedenih cigareta u tekućoj godini, kombinirati s dvjema glavnim porukama na prednjoj strani kutije cigareta “Pušenje ubija” i “Pušenje ozbiljno šteti vama i drugima oko vas”.

Ako i to ne bude dovoljno za prestanak trovanja ili smanjenu potrošnju duhana – koji državi na ime trošarina u godini donosi 3,5 milijardi kuna (porezni teret iznosi 40 posto po kutijici!) – glas savjesti pušačima će od 6. svibnja biti i ugostitelji, kojima će se ograničiti ili potpuno zabraniti duhanski dim u prostorijama, ovisno o djelatnosti.

Udar poskupljenja
Iako će TDR po novome zakonu morati promijeniti i ime brendova s oznakama lights, superlights i ultra u white, silk white, ultima ili white gold, jer bi, kako se tvrdi, u potrošača mogli stvoriti dojam da je riječ o manje štetnom proizvodu, po svemu sudeći, najveći udar na pušenje imat će nove cijene cigareta. Zbog uvođenja jedinstvena trošarinskog sustava, TDR je sve cigarete od travnja poskupio dvije kune, s izuzetkom “socijalnog” yorka, kojemu je cijena viša za kunu.


Kazne od 500 do 15.000 kuna

Od 6. svibnja pušenje će u kafićima biti dopušteno samo na otvorenim terasama. Vlasnici restorana mogu osigurati posebnu prostoriju za pušenje, u kojoj se neće moći naručiti hrana ili piće. Pojedinac koji se ne bude pridržavao zabrane pušenja bit će kažnjen sa 1000 kuna, a zaposlenik ugostiteljskog objekta koji dopusti pušenje sa 500 do 1000 kuna. Predviđene su kazne za pravne osobe zbog kršenja zakona od 5000 do 15.000 kuna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije