Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
72. godišnjica

Bruna Esih otišla s Bleiburškog polja kada je Jandroković držao govor

bleiburg
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.05.2017.
u 15:45

Iz Hrvatske je u Bleiburg stiglo 100 autobusa, a iz inozemstva još 50

Oko 15.000 ljudi okupilo se na komemoraciji povodom 72. godišnjice Bleiburške tragedije. Iz Hrvatske je stiglo sto autobusa, a 50 iz inozemstva. Organizator Komemoracije pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora je Počasni bleiburški vod, a liturgije, u ime HBK-a i BK-a BiH, Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate. 

Policija je uhitila starijeg pripadnika komemoracije na Bleiburgu zbog ustaške kape, piše N1. Javljaju i kako je Bruna Esih otišla s komemoracije u znak protesta kada je predsjednik sabora Gordan Jandroković govorio na pozornici. 

Komemoracija je počela u 11 sati molitvom odrješenja na groblju Unterloibach od kuda je u 11.15 sati krenula procesija prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju. 

Središnje misno slavlje počelo je u 12 sati, a predvodi ga đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić. Komemoracija se nastavlja obraćanjem visokih uzvanika, predstavnika pokrovitelja i organizatora te polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama Bleiburga i križnih putova.

U ime Hrvatskog sabora na komemoraciji je stiglo izaslanstvo koje vodi predsjednik Gordan Jandroković, a nazočni su i potpredsjednik Milijan Brkić, te zastupnici Miro Kovač, Ivica Mišić, Josip Đakić, Ivan Šipić i Zlatko Hasanbegović. Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović je Goran Marić,  a izaslanik Vlade je ministar branitelja Tomo Medved

Prije komemoracije, hrvatsko državno izaslanstvo položilo je vijence kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora.

Komentara 62

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
13:40 13.05.2017.

Veliku cijenu Hrvati su skupo platili za našu slobodu,neka im je vječna slava i hvala.

ZL
zlako
14:51 13.05.2017.

Ubojice su krvnički ubijali Hrvate.Svatko tko to podržava nije normalan.

TW
TWITOIST
14:23 13.05.2017.

Devetog Svibnja zavrsen II Svjetski rat ,ovi ljudi pobijeni 13 Svibnja.Sve je receno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije