Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekordi

15 milijardi kuna obveznica uz nikad niže kamate

Zdravko Marić, ministar financija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
28.02.2020.
u 06:00

Ne bude li izdataka vezanih uz koronavirus, manjak središnjeg proračuna trebao bi biti dvije milijarde kuna

U jednom su danu ovaj tjedan pala dva rekorda, nakon što je lani prošlo zaduženje na 15 godina, država se prvi put zadužila na 20 godina. Drugi rekord vezan je uz visinu zaduženja u jednom danu, i to sve na domaćem tržištu, od gotovo 15 milijardi kuna. Ministarstvo financija prodalo je tri tranše obveznica čije je dospijeće 2025., 2034. te 2040. godine. Domaći financijski sustav, kako banke tako i mirovinski fondovi, osiguravatelji i investicijski fondovi, pliva u novcu pa je interes nadmašio vrijednost plasmana za oko 50 posto.

Višak novca

Zbog manje potražnje tvrtki za kreditima, ali i njihova opreza, banke su na početku tjedna raspolagale s 39 milijardi kuna viška koji im je stajao na računu središnje banke. Mirovinski fondovi također imaju ogroman priljev novca u drugi, a nešto skromniji u treći stup koji nemaju gdje plasirati. Dioničko tržište plitko je i nesigurno, velike tvrtke klone se IPO-a i zaduživanja putem burzi, država ih ne uključuje u svoje infrastrukturne projekte pa mirovincima preostaje jedino ulaganje u državne vrijednosne papire.

VIDEO Ministar Marić o stanju u gospodarstvu

Na petogodišnje obveznice teške 5 milijardi kuna država će platiti samo 0,25 posto kamate, što je, naglašavaju u Ministarstvu financija, povijesno najpovoljnije zaduživanje na domaćem tržištu kapitala. Dvadesetogodišnje obveznice od 800 milijuna eura realizirane su uz kamatu od 1,25 posto. Obveznica (4 milijarde kuna) koja dospijeva na naplatu 2034. nosi jedan posto kamate. Većina novog duga (12,5 milijardi kuna) otići će na otplatu dviju desetogodišnjih obveznica, čijim će se otkupom znatno smanjiti godišnji izdaci za kamate. Ostalo će se koristiti za financiranje planiranog deficita. Ne bude li neplaniranih izdataka vezanih uz koronavirus i na njega naslonjeno moguće usporavanje gospodarskog rasta, manjak središnjeg proračuna ove godine trebao bi biti oko dvije milijarde kuna.

Ušteda 716 milijuna kuna

– Najbitnije, u odnosu na trošak kamate koju smo godišnje plaćali na obveznicu koja sada dospijeva, godišnje ćemo uštedjeti 716 milijuna kuna. Sada ćemo plaćati oko 106 milijuna kuna, a prije smo plaćali 825 milijuna kuna godišnje. Primjer je to konsolidiranih javnih financija, zdravoga gospodarskog rasta i međunarodnoga financijskog položaja Hrvatske – pohvalio se premijer na sjednici Vlade.

Nakon zaduženja na domaćem tržištu, Ministarstvo financija priprema plasman obveznica i na međunarodnom tržištu jer u srpnju dospijeva na naplatu obveznica od 1,25 milijardi dolara.

VIDEO Andrej Plenković zajedno sa svojim timom predao potpise za stranačke izbore

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije