Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strujni udar

14-godišnjak lovio ribu, 'ulovio' dalekovod pa zadobio ozljede

ribolov,portal
Marijan Sušenj/PIXSELL
02.05.2013.
u 10:23

Loveći ribu grafitnim ribolovnim štapom dužine osam metara, slučajno je zakačio žicu 10 KW dalekovoda, pri čemu je došlo do strujnog udara u kojem je zadobio opekline trećeg stupnja u području prepone

 

Na ribičkom natjecanju u lovu ribe na plovak na Praznik rada u međimurskom selu Palinovcu teško je u strujnom udaru ozlijeđen 14-godišnji Marko Č. U 9.20 pogodio ga je strujni udar nakon što je, kako navodi PU međimurska, grafitnim ribolovnim štapom dužine osam metara slučajno zakačio žicu dalekovoda od 10 KW-a koji prolazi nekoliko metara od šljunčare.

Udar je bio toliko jak da ga je odbacio u vodu. Radi se, kako neslužbeno doznajemo, o naponu od 10.000 volti, što je dovoljno da ubije odraslog čovjeka. Srećom, dječak je zadobio samo opekline trećeg stupnja u području prepone, veličine nekoliko centimetara. Za svaki slučaj zadržan je na liječenju u Županijskoj bolnici Čakovec. Dječakov otac je predsjednik mjesnog športsko-ribolovnog društva.

- Nakon što se dogodila nesreća otac ga je dovezao doma i potom su ga on i majka odvezli na hitnu u Čakovec. Što možemo, priprijetilo se. Sva sreća što nije gore završilo. Štap je imao gumenu dršku koja je izgleda ublažila strujni udar i spasila ga - kaže dječakova baka. Društveno natjecanje trebalo se održati još 20. travnja, no odgođeno je do 1. svibnja zbog visokog vodostaja. Pokraj ribnjaka prolazi dalekovod s drvenim stupovima. Najniža gola, neizolirana žica nalazi se na šest metara visine. Dječak je zamahnuo štapom od grafita koji je dobar vodič, zatvorio strujni krug i stradao. - Žica je prenisko postavljena - smatra dio mještana.

No, u Elektri kažu da je sve po propisima, te da dosad nisu zaprimili ni jednu prijavu na dalekovod. Inače, to nije prva takva nesreća u Hrvatskoj. Bilo je već slučajeva da ribolovci stradavaju zbog grafitnih štapova.

>>'Proučili smo skrivena mjesta i očekujemo zlato'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije