Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Superljudi

10 nevjerojatnih dokaza ljudske izdržljivosti!

snaga
Damir Špehar/PIXSELL
27.06.2016.
u 18:00

Uz požrtvovnost i trening, možemo pomaknuti granice i približiti se mogućnostima "superčovjeka".

Događaji koji testiraju ljudsku izdržljivost kao što su godišnji maratoni ili popularni triatlon Iron Man nas podsjećaju koliko čovjek može napraviti kada se potrudi. Uz požrtvovnost i trening, možemo pomaknuti granice i približiti se mogućnostima "superčovjeka". 

Portal "listverse" napravio je popis desetoro ljudi koji su svojim ostvarenjima pokazali što sve čovjek može. 

10. 73 dana živjeli pod vodom

Biolozi Bruce Cantrell i Jessica Fain su deset tjedana živjeli u jedinom svjetskom podvodnom hotelu na Floridi. Smatrali su kako će time naučiti više o podvodnom životu te će moći uspješnije podučavati svoje učenike. 

9. 438 dana neprekidno živio u svemiru

Valerij Vladimirović Poliakov je bivši ruski kozmonaut koji drži rekord za najduži pojedinačni boravak u svemiru jer je na svemirskoj stanici Mir proveo više od 14 mjeseci, odnosno 437 dana i 18 sati tijekom samo jednog putovanja. Ukupno je Poliakov proveo u svemiru više od 22 mjeseca. 

8. 264 sata bez sna

Američki srednjoškolac Randy Gardner je 1965. godine po "prismotrom" znanstvenika sa Sveučilišta Stanford postavio rekord koji nije srušen do današnjih dana. Gardner je uspio ostati budan, bez korištnjea stimulans, više od 11 dana. 

7. 86 sati neprestanog trčanja

2012. godine Novozelanđanka Kim Allan nije uspjela srušiti rekord Amerikanke Pam Reed koja je bez stajanja istrčala nevjerojatnih 486 kilometara. Nije uspjela, iako je bez prestanka trčala 85 sati. No, nije posustala pa je sljedeće godine pretrčala 499 kilometara uz neprestano trčanje više od 866 sati. 

6. 22 minute u vodi bez zraka

Danac Stig Severinsen je 2012. godine uspio izdržati roneći bez zraka pune 22 minute. 

5. 48 sati u virtualnoj stvarnosti

Početkom siječnja 2016. godine, Nijemac Thorsten Wiedemann, je u "digitalnom okruženju" proveo punih puna dva sata. 

4. 41 minuta bez treptanja

Na neobičnom natjecanju 2011. godine u Australiji Fergal Fleming je uspio izdržati 41 minutu i 59 sekundi bez da je trepnuo.

3. Meč od 11 sati na Wimbledonu

Na slavnom Wimbledonu 2010. godine John Isner je pobijedio Nicolasa Mahuta u sedam setova, a meč je trajao nevjerojatnih 11 sati i pet minuta. Meč je trajao tri sata i dvaput je prekinut zbog mraka. 

2. 76 sati neprekidnog leta

Pilot Andre Borschberg je sa zrakoplovom na solarni pogon Solar Impulse 2 neprestano letio punih 76 sati od Japana do Havaja. 

1. 15 dana bez hrane i vode

Indijac Prahlad Jani tvrdi kako je razvio averziju prema hrani i vodi te da mu ne trebaju, a ta njegova sposobnost je testirana nekoliko puta. Posljednji puta se to dogodilo 2010. godine kada je 82-godišnji Jani u indijskoj bolnici uspio izdržati 15 dana bez hrane i vode. 

Komentara 4

WA
wannabenovinari
18:35 27.06.2016.

Novinarčići, jel vi čitate ove svoje Google translate članke? Ne samo da imaju suvišnih riječi i tipfelera nego sadrže i nebuloze. Primjerice: "... uz neprestano trčanje više od 866 sati". Želite li reći da je dotična bez prekida trčala više od mjesec dana i da je za tri puta oborila rekord od 11 dana bez spavanja iz točke 8?

AN
AntiFa666
18:59 27.06.2016.

Meč od 11 sati koji je trajao 3 sata i dvaput prekinut zbog mraka :-) hahaha

Avatar Linux
Linux
18:26 27.06.2016.

da, svi mi imamo nekakve granice koje se u biti mogu prijeci, samo je pitanje po koju cijenu. mnogi ruse te granice a da niti i nisu svjesni toga. ali naravno da poslije ispastaju, ali tada je vec prekasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije