Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nabava

10 medicinskih ustanova nabavljat će opremu za cijelu zemlju

kbc rebro,hitna pomoć
Goran Stanzl/PIXSELL
24.06.2012.
u 13:10

Danas bolnice zasebno nabavljaju potrebnu robu, a razlike u cijenama istih proizvoda ogromne su, pri čemu su dobavljači na čistom dobitku, a ceh plaća zdravstveni sustav, odnosno država i pacijenti – poručili su iz Ministarstva zdravlja

Deset bolničkih centara u Hrvatskoj, u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Lovranu, bit će zaduženo za nabavu kompletne medicinske opreme, od pomagala, ugradbenog i potrošnog materijala, lijekova, ali i goriva, poštanskih usluga, struje i telefonije za sve bolničke ustanove u vlasništvu države!

Ušteda 250 milijuna kuna

Riječ je o novom modelu zajedničke nabave, temeljenom na Sporazumu o ovlaštenju središnjeg tijela, u kojem će tih deset centara putem jedinstvenog javnog nadmetanja, nabavljati isključivo propisane potrepštine za sve bolnice u zemlji.

Primjerice, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dužan je nabavljati električnu energiju, telefoniju i uredski materijal, dok će Klinička bolnica Dubrava biti zadužena za nabavu ugradbenog i potrošnog materijala za kardijalnu, vaskularnu i plastičnu kirurgiju i gastroenterologiju, potrošni materijal za anesteziologiju, sterilizaciju, transfuziologiju i hemodijalizu. Prehrambene proizvode za sve bolnice u zemlji nabavljat će Klinički bolnički centar Split, dok će lijekove uvrštene na listu HZZO-a, ugradbeni i potrošni materijali za oftalmologiju i neurokirurgiju, te elektrostimulatore srca naručivati Klinički bolnički centar Zagreb.

– Danas bolnice zasebno nabavljaju potrebnu robu, a razlike u cijenama istih proizvoda ogromne su, pri čemu su dobavljači na čistom dobitku, a ceh plaća zdravstveni sustav, odnosno država i pacijenti – poručili su iz Ministarstva zdravlja. Prema novom modelu zajedničke nabave, kako poručuju, planirana je ušteda od 250 milijuna kuna ako se u takav sustav nabave uključe i opće bolnice.

Važna je transparentnost

– U postojećem sustavu za isti proizvod, istog proizvođača, pojedine bolnice plaćaju višestruko veću cijenu iako bi nepotrebno preplaćeni iznos mogle uložiti u liječenje svojih pacijenata – kažu u Ministarstvu te naglašavaju kako će se po novom modelu cijene materijala ujednačiti i spustiti u odnosu na dosadašnju praksu. Bolnica naručitelj proizvode i materijal neće dostavljati u drugu bolnicu već će odabrani ponuđač dostavljati naručeno sukladno sklopljenom ugovoru.

Svaka će bolnica u idućih mjesec dana od ostalih ustanova prikupljati točne podatke o vrsti i količini artikala koji su im potrebni, zajedno s pojedinačnim cijenama i ukupnom potrošnjom u protekle tri godine kako bi svi dobili potreban materijal.

Taj će posao obavljati timovi koje imenuje ravnatelj bolnice, a imena će, radi transparentnosti, nadležna bolnica objaviti na svojim web-stranicama. Unatoč tome, već se sada, samo napola u šali, buduće dobavljače nafte naziva šeicima!

Ključne riječi

Komentara 6

MO
modovisisajteMaraschino
13:17 24.06.2012.

nije problem u broju dobavljaca vec u nacinima nabave bez natjecaja.... ovako ce samo posao dobiti "podobni" dobavljaci koji ce se na taj nacin rijesiti konkurencije

IM
immortella
17:48 24.06.2012.

joj gle ovog ministra, kako je štedljiv, gotovo da čovjeka duša zaboli od ganuća nad tolikom štedljivošću....samo kad se ne bi čovjek sjetio da je prvi potez koji je taj lik napravio, kad mu se fotelja još nije bila ni zagrijala, promijenio slovo u nazivu ministarstva iz "ministarstvo zdravstva" u "ministarstvo zdravlja", a zbog toga nabio troškove poreznim obveznicima za promjenu svih natpisnih ploča (na tisuće ploča) po hrvatskoj, na kojima je pisalo zdravstvo, umjesto zdravlje, pa pobacao sve memorandume i tiskanice na kojima je pisalo zdravstvo, umjesto zdravlje, pa pobacao sve pečate na kojima je pisalo zdravstvo umjesto zdravlje, pa pisao nova rješenja svim državnim službenicima i nove pečate u radne knjižice u kojima je pisalo zdravstvo u zdravlje....ne reče ministar koliko je love utrajbao na nove nazive ministarstva koje ionako ničemu ne služi, jer još malo pa neće bit lijekova, pitajte onu rukometašicu što je nastradala i nema za nju operacije u lovranu, kakve je bilo za vrijeme kosorice dok se zvalo ministarstvo zdravstva.

IM
immortella
17:50 24.06.2012.

p.s. a vidim da prepametni novinarčići nikad nisu ni postavili pitanje koliko je koštala državni proračun promjena samo tog naziva iz ministarstvo zdravstva u ministarstvo zdravlja, kad već nisu dovoljno inteligentni da istraže koliko koštaju nova ministarstva koja su ustrojena nakon izbora i nove državne upravne organizacije. neuki novinari!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije