Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobitnicima uručene nagrade

Večernjakova kratka priča: Olji prva nagrada

olja-txt.jpg
import
08.06.2007.
u 21:00

Drugi put u četrdeset i dvije godine postojanja Večernjakove nagrade za kratku priču prvu je nagradu (ove godine vrijednu čak 30.000 kuna) dobila autorica. Nakon Jare Ribnikar, dobitnica najstarije nagrade za popularnu kratku formu u nas je afirmirana splitska pjesnikinja Olja Savičević-Ivančević i to za priču “Heroj”. Drugu nagradu i 5000 kuna osvojio je ugledni autor Miroslav Mićanović s pričom “Vrt s tisuću i jednom žaruljom”, a treću i 3000 kuna spisateljski debitant Denis Stošić s pričom “Mačka”.

Dodjela nagrada ove je godine upriličena u Profilovoj rashlađenoj velikoj knjižari zadnjeg dana Šestoga europskog festivala kratke priče.

Jedva stigla
Na tom je festivalu gošća bila baš naša dobitnica, i zbog tog je festivala jedva stigla u Zagreb na dodjelu jer je namjeravala ostati u Splitu kojem su kratkopričaši darivali energiju puna dva dana. No, kavalir Ivica Prtenjača zaslužan je što je pobjednica ipak stigla na dodjelu i stoga zaslužuje posebnu pohvalu.

A na pitanje što će sa 30.000 kuna, odgovor je bio upečatljiv: “Kupit ću vrijeme za pisanje”, rekla je Splićanka koja je doista impresivno pročitala nagrađenu priču pred uglednim auditorijem u kojemu su bili i ministar kulture Božo Biškupić, dramska umjetnica i spisateljica Eliza Gerner, lanjski laureat Večernjakova natječaja Davor Slamnig, te članovi žirija Tomislav Sabljak (selektor i idejni začetnik čitavog natječaja), Krešimir Nemec, Vlatka Vorkapić i Branka Primorac (predsjednica žirija, koja je obavila i ulogu voditeljice). 

I Miroslav Mićanović koji je došao u pratnji brata Krešimira, jednog od autora danas vrlo eksponiranog Pravopisa Matice hrvatske, u Zagreb je doputovao s Jadrana.

Šok za Mićanovića
No, na putovanju je doživio i mali šok. Kako ponovno čita “Majstora i Margaritu” M. Bulgakova, na jednom od odmorišta autoceste Split – Zagreb čuo je povike “Miroslave, Miroslave” i malo se stresao. A bili su to baš kratkopričaši koji su iz Splita i Brača putovali u Zagreb. I tako je Mićanović nastavio put u druželjubivom autobusu punom srodnih duša.

Odlukom žirija zadovoljan je bio i Denis Stošić koji je trinaest godina radio kao fotoreporter i novinar u Karlovačkom listu. Napisao je tek drugu priču u životu i već je ne samo ušao u uži izbor nego i dobio treću nagradu na prestižnom natječaju. “Ma ja sam totalni autsajder! Razmišljao sam hoću li se uopće pojaviti na dodjeli i onda sam ipak došao kako bih upoznao ljude. A sada je tu i nagrada! I dalje ću pisati, ali pišem samo za sebe”, veli samozatajni Stošić.

Obećanje glavnog
Na dodjeli su bili i finalisti Bosiljka Brajčić, Romana Brolih, Igor Kokoruš, Irena Lukšić, Darko Macan i Katja Matošević. Nije se pojavio tek Mario Brkljačić. I kako to biva na svakoj svečanoj dodjeli, bilo je tu i pohvala i obećanja.

Glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić zahvalio je Branki Primorac što je spasila natječaj, ali i obećao ponovno pokretanje Večernjakova kulturnog priloga subotom. A što se ljubitelja tradicije tiče, Ogurlić je dao još jedno obećanje: Večernjakova kratka priča trebala bi se nakon jednogodišnje pauze iz elektroničkog svijeta vratiti na novinski papir kamo i pripada.


43. natječaj, priče stižu

U duhu starih dobrih običaja, na kraju 42. Večernjakova natječaja za kratku priču početkom travnja već je objavljen i 43. natječaj. Priče već stižu, i to ponajviše elektronskom poštom iako se mogu slati i na Večernjakovu adresu na disketi ili na CD-u. U ovo kratko vrijeme stiglo ih je već pedesetak, a prvih deset već je i prošlo sito selektora Tomislava Sabljaka pa je i objavljeno u subotnjim internetskim izdanjima Večernjeg lista. Na stranicama kulture svake se subote objavljuje tek naslov priče, ime autora i njegova fotografija. I ove kratkopričaške Večernjakove sezone mogu se slati priče čija duljina ne prelazi 9000 znakova, tj. 150 redaka. Natječaj je javan. Naravno, u konkurenciju ulaze priče napisane na hrvatskom jeziku. Nije bitno je li autor građanin Hrvatske. U konkurenciju ne ulaze priče koje su ulomci većih proznih dijelova (takvih je slučajeva relativno često bilo u prošlosti natječaja), niti priče koje su već objelodanjene. Priče koje Tomislav Sabljak izabere za elektroničko objavljivanje ne honoriraju se, ali ulaze u izbor za nagrade.

Želite prijaviti greške?