Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maro Joković:

Neka Arena bude puna u finalu, u Srbiji želim ponovo do medalje

maro joković portal
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/4
09.01.2016.
u 13:00

– Dvije godine igrao sam u Italiji, prošle godine i s tri njihova reprezentativca, Andrijom Prlainovićem, Filipom Filipovićem i Duškom Pijetlovićem. U kontaktu smo. Kad god se vidimo, dobro se družimo i obitelji su nam povezane.

Beograd, Europsko prvenstvo u vaterpolu, prije točno deset godina.

– Imao sam 18, prvi sam put u reprezentaciji, a rezultat nikad gori. Bili smo sedmi. Vatreno krštenje! – prisjetio se naš vaterpolist, reprezentativac Maro Joković (28).

Deset godina poslije EP opet u glavnom gradu Srbije. Nakon prvog dijela priprema u SAD-u naši su vaterpolisti u Zagrebu imali sparing-treninge s Mađarima. EP počinje 10. siječnja, a Hrvati ga otvaraju – sa Srbima.

Atmosfera se osjeti u vodi

– Bio sam novi u reprezentaciji koju je vodio izbornik Ratko Rudić. Onda nas je u repki bilo 14, danas nas je 13. Petar Muslim i ja bili smo najmlađi. Prvenstvo je počelo već 1. rujna pa smo tri mjeseca prije toga trenirali, bilo je naporno i ništa nam se od toga rada nije “vratilo”. Bilo je to neugodno iskustvo, ali meni ipak jako lijepo. Nikad do tada nisam bio na sličnom velikom natjecanju – uzbuđeno se Joković prisjetio prvog.

U međuvremenu je opet morao u Beograd – 2013. s dubrovačkim Jugom igrao je finale Lige prvaka protiv Crvene zvezde. Zvezda je slavila rezultatom 8:7, a uvjeti za igru bili su gotovo nemogući. Na tribinama je bilo i huligana.

– Bilo huligana ili ne, za svakog sportaša najljepše je kad igra pred punim tribinama. Pogotovo kada igrate finale protiv dobrog protivnika na njegovu terenu. Očekivali smo i buku i huligane, ništa nas nije iznenadilo. Ali to i jest ono najzanimljivije. Tko god kaže da tu atmosferu ne osjeti u vodi, laže! Sve se osjeti, čuju se komentari i u tome nema ničeg lošeg. Sve je to nekako simpatično. Bez obzira na rezultat, utakmica je bila fenomenalna. Ambijent na bazenu bio je dobar iako smo igrali na otvorenom, a bio je početak lipnja pa nije bilo baš toplo. Ali igrati u Beogradu poseban je doživljaj.

Srbi su najavili veliki spektakl za 2016. Bazen će biti montiran u Kombank areni, a kapacitet će biti gotovo 15 tisuća gledatelja. Jokoviću je 5-6 tisuća gledatelja u finalu Igara u Londonu bila najbrojnija publika pred kojom je igrao. No to je, kako kaže, bila kazališna publika.

– Vaterpolo nije nogomet ili američki nogomet pa da dođe 100 tisuća ljudi. Ne mogu ni zamisliti kako je igrati pred toliko ljudi. Najbolje mi je bilo igrati polufinale i finale EP-a u Zagrebu 2010. Tribine su bile postavljene doslovno preko bazena. To mi je bio najbolji doživljaj.

Srbija je trenutačno najbolja reprezentacija svijeta, na posljednja dva velika natjecanja u 2015., Svjetskoj ligi i SP-u u Kazanju, u finalima je Hrvatska gubila baš od susjeda. Imamo li šanse u Beogradu?

Nismo bez izgleda za zlato

– Imamo šanse, hvala Bogu da imamo. Ta dva poraza stvarno nas bole. Nije ugodno od istog protivnika gubiti dva puta zaredom, i to u finalu. Nažalost, opet smo promijenili igrački kadar, nekih igrača od prošle godine nema, a ima nekih novih. To traži neki mali period uhodavanja. A Srbi su manje-više isti već 5-6 godina. Imaju isti kostur reprezentacije uz minimalne promjene, što se u ovom sportu rijetko događa. To im je prednost – objasnio je.

Bi li radije potpisao broncu ili srebro uz još jedan poraz od Srbije u finalu?

– Ja bih svakako igrao finale.

Kaže da su, bez obzira na veliko suparništvo, hrvatski i srpski reprezentativci izvan bazena u dobrim odnosima.

– Dvije godine igrao sam u Italiji, prošle godine i s tri njihova reprezentativca, Andrijom Prlainovićem, Filipom Filipovićem i Duškom Pijetlovićem. U kontaktu smo. Kad god se vidimo, dobro se družimo i obitelji su nam povezane.

S Hrvatskom je osvojio olimpijsko zlato u Londonu 2012., svjetsko zlato u Melbourneu 2007., srebro u Kazanju 2015. i dvije bronce (Šangaj 2011., Barcelona 2013.). S EP-a ima spomenuto zlato iz Zagreba 2010.

– S izbornikom Tucakom dobro komuniciramo. Pod njegovom se palicom svi dobro slažemo. U zadnje tri godine održali smo kontinuitet osvajanja medalja, i to je izvrsno! – zaključio je Joković.

>> Hrvatski vaterpolisti otputovali u Beograd: 'Jedva čekamo Srbe'

Komentara 2

Avatar rashomonn
rashomonn
02:44 10.01.2016.

Dobro vi nama došli pa neka pobedi bolji.

NI
Neovisna Istra
19:15 09.01.2016.

Samo nas Ameri svadzaju sa srbuma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije