Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Hrvatsko tržište mlijeka na udaru konkurencije

Uvozno mlijeko ruši domaću industriju

08.02.2009.
u 17:22

Zbog 25 posto više otkupne cijene mlijeka od europske, zbog koje je u prvih 11 mjeseci lani uvoz konzumnog mlijeka u Hrvatsku bio čak 57 posto veći nego u istom razdoblju godinu prije, hrvatska mliječna industrija dotaknula je dno, nakon čega će se, bez hitne intervencije države, teško oporaviti.

Nelikvidnost i zalihe
Ni globalna financijska kriza ni recesija nisu, naime, toliko pogodile domaće tržište mlijeka i mliječnih proizvoda koliko pad prodaje zbog enormnog uvoza konkurentnijeg konzumnog mlijeka iz BiH, Njemačke... kojim su preplavljeni trgovački lanci.

– Situacija je vrlo ozbiljna. Hrvatska unazad godinu dana ima najskuplje mlijeko u odnosu na regiju i EU, i do 30 posto. I dok se otkupna cijena mlijeka u regiji i EU korigirala padom cijena stočne hrane i goriva, ona u Hrvatskoj raste, posebice u drugoj polovici 2008. Kompletna mliječna industrija suočena je s padom prodaje na domaćem i inotržištima, velikim zalihama i nelikvidnošću – kažu u Dukatu ističući da formiranje tržišne otkupne cijene mora biti fokus svih sudionika u mliječnoj industriji.

Farmeri u kreditima
U Gospodarsko-interesnom udruženju Croatiastočar danas bi trebali iznijeti i konkretne brojke koje upućuju na alarmantnu situaciju i nužnost smanjenja otkupne cijene mlijeka.

Većina novih farmera, koji su mliječne farme otvarali zahvaljujući Vladinu operativnom programu podizanja proizvodnje i subvencijama, danas grca u kreditima, a kako s primarnom proizvodnjom mlijeka po kravi za prosjekom EU zaostajemo oko 2500 litara godišnje, teško će seljaci pristati na niže otkupne cijene mlijeka. Ni državi vjerojatno sada nije u interesu da smanjuje te cijene. Bliže se lokalni izbori, a seljaci, zna se, čine dobar dio izbornog tijela.


VIsoka otkupna cijena mlijeka

Vlada je u dva navrata 2007./2008. otkupnu cijenu mlijeka dizala 17 posto, na 2,36 kn/kg, a danas je s visokim premijama domaće industrije – u strahu od nestašice mlijeka zbog skupe stočne hrane – otkupna cijena u Hrvatskoj i 30 posto viša u odnosu na regiju. Otkupna cijena mlijeka prve klase u nas s tvorničkom premijom iznosi 0,40 euro/kg, u EU-25 i BiH 0,33 eura/kg, u EU-10 0,30 eura/kg, u Srbiji 0,28 eura/kg..., a da situacija bude gora, EU se nedavno odlučio za izvozne subvencije i interventni otkup što domaće prerađivače čini još nekonkurentnijima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?