Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGOSTITELJI Štednja energenata i otkazi sezoncima

Ugostitelji već osjećaju udar krize

16.11.2008.
u 17:40

Hrvatski ugostitelji čiji su objekti blizu granice i koji i zimi običavaju ugošćavati turiste iz Italije, Slovenije ili Austrije osjećaju da kriza uzima maha.

Namjernika je, svjedoče, manje nego lanjskih godina u ovo doba. Ono s čime se suočava hrvatski turizam u cjelini bit će, stoga, jedna od gorućih tema i tradicionalnog Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, koji danas počinje u Opatiji.

100.000 obitelji
Uz egzistenciju 16.000 ugostitelja, koliko ih je registrirano pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, izravno je vezano sto tisuća zaposlenih i njihovih obitelji. Svaki minus u turističkim dolascima i te kako se osjeti u restoranima i kafićima čiji se vlasnici pribojavaju ne samo manjeg broja dolazaka nego i drugog mogućeg scenarija – da turisti dođu, ali na odmoru prorijede izlaske.

– Nakon Uskrsa i prvog većeg turističkog vala, znat ćemo strahujemo li s razlogom i s kolikim. No, naravno da se već pripremamo i za to da se kriza u Europi razmaše i da bude posljedica za sve koji se u Hrvatskoj bave turizmom. I ugostitelji će tada biti prisiljeni na restrikcije. Uvjeren sam da će većina kolega prvo početi sa štednjom energenata i sličnim, potom smanjivanjem broja sezonaca i vlastitog profita. Tek na kraju, u slučaju krajnjih problema, mogla bi doći u pitanje stalna radna mjesta. To nijedan ugostitelj ne želi, naši stalni radnici često su već praktično dio naših obitelji – kazao nam je uoči početka današnjeg Kongresa predsjednik Ceha ugostitelja pri HOK-u Vili Šaina.

Popis tema kojima će se baviti nekoliko stotina sudionika poduži je, ali uz ekonomsku krizu i moguće posljedice, goruća će svakako biti – (ne)pušenje. Ugostitelji namjeravaju nastaviti s inicijativom da se zakon ipak ublaži i vlasnicima lokala do 50 četvornih metara ostavi na volju da biraju hoće li njihov kafić biti pušački ili nepušački. Neki čak, doznajemo, razmišljaju o ustavnim tužbama.

Problem nepušenja
– Naši pravni stručnjaci razmatraju ima li za to temelja. No, jedno je sigurno – ne odustajemo od nastojanja da se nova regulativa o pušenju ipak malo ublaži – poručuje Šaina.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?