Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SIJEČNJU

U &td-u tri kazališne premijere

07.01.2009.
u 20:20

Na samom ulasku u Novu godinu, teatar &TD je za mjesec siječanj najavio čak tri kazališne premijere. Ljubitelji Thalijevog hrama imati će prilike već ovaj tjedan, točnije 8. siječnja, pogledati premijeru plesne predstave “Karusel- tamo gdje tu je”, autora i izvođača Darka Japelja i Silvie Marchig.

Kako najavljuju iz &TD-a, ova plesna predstava predstavlja iluziju putovanja, vrtoglava lutanja uvijek iz istog početka i s istim ishodom. “Nizanjem slojeva iluzije, uvijek iznova istim putem, pokušavamo stvoriti vrtlog, kako bi postalo moguće fiksirati točku središta vrtnje; izvođača samog”, kazali su autori predstave.

Svi znamo, naglašavaju autori, da se cijeli svijet vrti u krug oko karusela koji jedini miruje ili obratno i tako prestaje biti važno razlikovati iluziju od realnog. I upravo zato autori su došli do zaključka da jedino ostaje važna samo osoba koja je u središtu vrtnje i onaj dio nje koji nam se otkriva.

&TD biti će domaćin i skupini BADco koja će na zgrebačkoj premijeri izvesti predstavu “1 siromašan i jedna 0”, praizvedenu u studenom na Štajerskoj jeseni, u Grazu u Austriji. Režiju ovog komada potpisuju Tomislav Medek i Sergej Pristaš, dramaturgiju Ivana Ivković, dok je za video zaslužna Ana Hušman. Predstava je, doznajemo, nadahnuta djelom Augusta i Loisa Loisa Lumièrea, Samuela Becketta, Vlade Kristla, Jean-Luca Godarda i Haruna Farockija.

Predstava “1 siromašan i jedna 0” vraća se daleko na prizoršte prvog filma- “Izlazak radnika iz Tvornice Lumière"- na tvornička vrata. Prve snimljene pokretne slike prikazuju radnike kako napuštaju svoja radna mjesta. I upravi ovdje, na točki prelaska radništva iz mjesta industrijskog rada u svijet filma, počinje problematičan odnos filma i prikazivanja rada.

Svaki film još od svojih početaka izostavlja iz kadrova manuelni rad, te počinje sa romantičnom, kriminalitičkom ili pak komičnom pričom nekog radnika tek nakon njegovog radnog vremena. Što znači, naglašavaju autori, da film počinje kada rad skonča. Ova predstava, polazećo od tih prvih pokretnih slika, preispituje različite načine napuštanja rada. Što se dešava kada se iscrpi naš rad ili kada nas u potpunosti savlada umor. Zatim postavlja se pitanje što se događa kada rada ponestane, kada se tvornica zatvori ili pak što uopće dolazi nakon rada- možda još više rada? Postavlja se ovdje i pitanje koje su poveznice između povijesti suvremenog plesa i povijesti postindustrijalizacije..

Sve u svemu, u predstavi “1 siromašan i jedna 0”, izvođači pred publiku izlažu načine rasapa subjekta rada, a publika pak biva uvućena u proces preobrazbe; iz poularnog medija kina u teatar populizma. Na samom kraju mjeseca, 24. siječnja, u &TD-u prikazati će se i nova predstava mladog, vrlo inovativnog redatelja Mirana Kurspahića, “Carstvo radosti”.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?