Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.04.2010. u 12:00

U Turopolju se golf igra stoljećima, samo se zove prasićkanje, tvrdi ministar kulture Biškupić

Božo Biškupić odlučio je na sjednici Vlade posvećenoj golfu poduprijeti gradnju igrališta za golf u Hrvatskoj. Njegov argument u prilog golfu bio je pomalo neočekivan jer je ministar kulture ustvrdio da u Hrvatskoj, posebice u ruralnim dijelovima, već stoljećima postoji tradicija igranja golfa. Tako doznajemo da je u Turopolju golf tradicionalna igra samo zato što se zove prasičkanje i umjesto seta skupih palica koristi se lijeskov štap. Nema se tu više što čekati – ministar kulture hitno treba staviti našu bogatu baštinu pod zaštitu UNESCO-a, a nadmetanja turopoljskih prasića u prasičkanju do prve rupe organizirati kao turističku atrakciju.

Hoće li građani tugovati zbog ukidanja harača

Ivanka Roksandić, saborska zastupnica HDZ-a, u saborskoj raspravi o ukidanju kriznog poreza ustvrdila je da su građani prošle godine pozdravili uvođenje te zakonske mjere, odnosno harača. Izjava Ivanke Roksandić zbunjujuća je utoliko što je izrečena u raspravi o ukidanju harača od dva posto. Ako je narod doista bio oduševljen uvođenjem kriznog poreza, zašto ga onda HDZ sada ukida? Mora da je došlo vrijeme za provođenje nepopularnih mjera, a ukidanje specijalnog poreza od dva posto prva je od njih.

Što je Nadan Vidošević bez brade i brkova

Nadan Vidošević četiri mjeseca predstavljao se kao treći hrvatski predsjednik, ali su birači odlučili drugačije. Kad već nije uspio zamijeniti Mesića, odlučio je barem pustiti – predsjedničku bradu.

Nazovi MORH radi posudbe desetak savjetnika

Željko Goršić, državni tajnik u MORH-u, prozvan je u Jutarnjem da je angažirao vojnike i vojnu mehanizaciju u bespravnoj gradnji mjesnog doma stotinjak metara od svoje obiteljske kuće. Iz MORH-a poručuju da su vojnici angažirani isključivo kao “stručni savjetnici” na molbu gradske četvrti Turanj. Dobro je znati da i vi možete zamoliti MORH da posudi desetak “savjetnika” ako vam treba obaviti građevinske radove u kvartu.

Komentara 4

MI
mitar
15:55 17.04.2010.

Ima kod nas u BiH jedna reklama koja kaze star covjek,a izmislja.Ovo me podsjeca na neke bisere srpske propagande kada se nekim poznatim facama trazio i promil srpske krvi da bi ga mogli svojatati.Zakljucak sve sto postoji na ovome svijetu i od pronalazaka,sportova itd je djelo hrvatske pameti i hrvatskih ruku.Da nije smijesno bilo bi fakat zalosno.

SA
Sapientinus
19:34 17.04.2010.

Mitar kao i novinar: iz iztog jata koje nema pojma o čemu pišu. Za prasičkanje znadem preko mojih djedova najmanje već 50 godina. Glupo se rugati nečemu o čemu nemamo pojma. A i golf ima pravila po kojima se igra tek od kraja 19. stoljeća a proizašla su iz škotskih narodnih igara. Prema tome gluponje?

OB
-obrisani-
15:57 18.04.2010.

Nije baš da nije bilo sličnih igara. Bilo je kako ne. Gdje god je bilo mladih pastira i dosade. O ovima mi je pričao i moj pokojni stari da se on igrao kao klinac. Zaborave čobani i na krave ikrave i na ovce čim netko poviče ‘oćemol’ topanja, klisanja ili krmanja!? Tako su se zvale njihove igre. Topanje je najsličnije našem Graničaru ili Kokotičeku. Čobani stanu u krug, jedan je u sredini. Gađaju ga krpenom loptom. Ako je kokotiček u sredini kruga uhvati, onaj koji je zadnji bacao, postaje kokotiček. Klisanje je igra štapovima. Potreban je jedan veći štap i jedan manji štapić dužine oko 10-ak centimetara koji se naziva klisa. Klisa je zašiljena na jednom kraju s gornje, a na drugom s donje strane. Većim štapom se udara kraj klise tako da ona odskoči u zrak, a zatim se u zraku još jednom dobro raspali po njoj da odleti što dalje. Pobjednik je narovno onaj koji je najdalje razgulio klisu. I u krmanju postoje štapovi, kao u hokeju. Umjesto paka postoji drvena kugla koju treba ugurati u rupu. Ako je 10 igrača, iskopa se 9 rupa. Igrač koji je bez rupe, osvaja rupu tako da krmu tj. drvenu kuglu ugura u nečiju rupu. ‘Ko bi gori, sad je doli, pa onda osvajač brani novoosvojenu rupu, a osvojeni napada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?