Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Trijumf malvazije Benvenutijevih

25. travnja 2007. u 15:11 2 prikaza
vrt-vinistra-txt.jpg
Foto: import

U nedjelju u Poreču počinje 14. Vinistra, naša najveća i najpopularnija vinska smotra. Na ocjenjivanje je bilo prijavljeno čak 384 uzoraka vina. Tradicionalno, uz domaće vinare natječu se i slovenski i talijanski, pa je takav i sastav ocjenjivačkog suda kojem je predsjednik Mario Staver. Među uglednim ocjenjivačima ove su godine bili i hrvatski dvostruki Vinar godine Vlado Krauthaker iz Kutjeva te talijanski sommelier i enolog dr. Roberto Zironi. Prvi je put u žiriju bio i novinar, Vrtov izvjestitelj.

Najprestižniju titulu, pobjedničku kod mladih malvazija, dobila je obitelj Benvenuti iz Kaldira blizu Motovuna, o kojima je Vrt već pohvalno pisao i čije su malvazije već nekoliko godina u vrhu kakvoće. Najbolju zrelu malvaziju imao je Pucer iz Slovenije. Ukupno su se natjecale 142 malvazije, a zlatna su odličja još dobili Tercolo, Rossi, Oliver Arman, Brajko, Vivoda, Kozlović, Damjanić, Radovan, Poletti, Kraljević i Coronica. Zlatni chardonnay imaju Pilato, Marčeta i Agrolaguna. Kod bijelih muškata Degrassi ima dva zlata, a kod momjanskog muškata zlatno je Sinkovićevo vino prijatljstva. Ostale bijele sorte nemaju zlatnih odličja.

Kod crnih vina najprestižnije je teranovo zlato. Među 43 uzorka najvišu je ocjenu osvojio Marino Markežić Kabola iz Momjana, a zlatni su i Pilato, Legović, Cattunar, Coronica, Roxandić d.o.o., Zigante i Institut za poljoprivredu i turizam. U mješavini crnih sorata zlatan je Kozlovićev barrique, kod refoška Roxandić dvaput, iz Slovenije Grič dvaput, Vinakoper i Štule, iz Italije Mullino delle Tolle i Borgo Claudius. Zlatan je cabernet franc Degrassija, a za cabernet sauvignon zlato su osvojili Agrolaguna, Poletti, Cattunar, Legović, Radovan, Degrassi i Grič z Slovenije. Ostale crne sorte nemaju zlata.  Ni za opremu boca nije dodijeljena zlatna diploma.

Posebna privlačnost Vinistre je to što se izlažu i rakije, maslinova ulja, med i pršut, a sve je više izlagača opreme, pa je ova manifestacija već itekako prerasla dvoranu Veli Jože.Prava eksplozija istarskih zlatnih maslinovih ulja - čak 24 od 46 uzoraka! Dobili su ih: Olea BB (tri), Stancia Menegheti (2) i Pokrajac (2), G. Zigante, Marčeta, Beki, Geržinić, A. Degrassi, Cernaz, Ipša, Tidić, Kalčić, Grubić, Crnobori, Zubin, Pastrovichio, Blažević, Chiavalon, Ostojić i Visintin.

Kod jakih alkoholnih pića zlato su dobili: od sitarskih komovica Institut za poljoprivredu i turizam, za rakiju od dunje Banko, lozovaču Rossi, medenicu Marčeta i Benvenuti, te ostale rakije Basaneže, Petohleb, Marčeta i Radoš. Za bisku nije bilo zlata! Zlatni pršut ima Dujmović.

uživa sa Željanom
Farmerica Samanta progovorila o bolesti koju ima već 15 godina: 'Dugo mi je trebalo da je prihvatim'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti