Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZIVNICA 14. Vinistra u Poreču

Trijumf malvazije Benvenutijevih

vrt-vinistra-txt.jpg
import
25.04.2007.
u 15:11

U nedjelju u Poreču počinje 14. Vinistra, naša najveća i najpopularnija vinska smotra. Na ocjenjivanje je bilo prijavljeno čak 384 uzoraka vina. Tradicionalno, uz domaće vinare natječu se i slovenski i talijanski, pa je takav i sastav ocjenjivačkog suda kojem je predsjednik Mario Staver. Među uglednim ocjenjivačima ove su godine bili i hrvatski dvostruki Vinar godine Vlado Krauthaker iz Kutjeva te talijanski sommelier i enolog dr. Roberto Zironi. Prvi je put u žiriju bio i novinar, Vrtov izvjestitelj.

Najprestižniju titulu, pobjedničku kod mladih malvazija, dobila je obitelj Benvenuti iz Kaldira blizu Motovuna, o kojima je Vrt već pohvalno pisao i čije su malvazije već nekoliko godina u vrhu kakvoće. Najbolju zrelu malvaziju imao je Pucer iz Slovenije. Ukupno su se natjecale 142 malvazije, a zlatna su odličja još dobili Tercolo, Rossi, Oliver Arman, Brajko, Vivoda, Kozlović, Damjanić, Radovan, Poletti, Kraljević i Coronica. Zlatni chardonnay imaju Pilato, Marčeta i Agrolaguna. Kod bijelih muškata Degrassi ima dva zlata, a kod momjanskog muškata zlatno je Sinkovićevo vino prijatljstva. Ostale bijele sorte nemaju zlatnih odličja.

Kod crnih vina najprestižnije je teranovo zlato. Među 43 uzorka najvišu je ocjenu osvojio Marino Markežić Kabola iz Momjana, a zlatni su i Pilato, Legović, Cattunar, Coronica, Roxandić d.o.o., Zigante i Institut za poljoprivredu i turizam. U mješavini crnih sorata zlatan je Kozlovićev barrique, kod refoška Roxandić dvaput, iz Slovenije Grič dvaput, Vinakoper i Štule, iz Italije Mullino delle Tolle i Borgo Claudius. Zlatan je cabernet franc Degrassija, a za cabernet sauvignon zlato su osvojili Agrolaguna, Poletti, Cattunar, Legović, Radovan, Degrassi i Grič z Slovenije. Ostale crne sorte nemaju zlata.  Ni za opremu boca nije dodijeljena zlatna diploma.

Posebna privlačnost Vinistre je to što se izlažu i rakije, maslinova ulja, med i pršut, a sve je više izlagača opreme, pa je ova manifestacija već itekako prerasla dvoranu Veli Jože.Prava eksplozija istarskih zlatnih maslinovih ulja - čak 24 od 46 uzoraka! Dobili su ih: Olea BB (tri), Stancia Menegheti (2) i Pokrajac (2), G. Zigante, Marčeta, Beki, Geržinić, A. Degrassi, Cernaz, Ipša, Tidić, Kalčić, Grubić, Crnobori, Zubin, Pastrovichio, Blažević, Chiavalon, Ostojić i Visintin.

Kod jakih alkoholnih pića zlato su dobili: od sitarskih komovica Institut za poljoprivredu i turizam, za rakiju od dunje Banko, lozovaču Rossi, medenicu Marčeta i Benvenuti, te ostale rakije Basaneže, Petohleb, Marčeta i Radoš. Za bisku nije bilo zlata! Zlatni pršut ima Dujmović.

Želite prijaviti greške?