Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINARI U KUHINJI Medalje i za kobasice

Tomac majstor i za salamu

348045.jpg
import
23.09.2005.
u 15:09

– Potpuni sam antitalent za kuhanje, ali volim fino jesti – odmah se ogradio poznati plešivički vinar Zvonko Tomac. Pa ipak, glavni je za izradu kobasica, odnosno salama, s kojima je na dvije salamijade u Samoboru osvojio dvije srebrne medalje i pridodao ih brojnoj kolekciji domaćih i međunarodnih medalja i priznanja za svoja vrsna vina.

– Ne zatiremo stare običaje, imamo domaće kolinje i jako pazim da napravim vrhunsku kobasu – kaže i dodaje da je najvažnije da je svinja domaća, hranjena je domaćom izvornom hranom kod susjeda. Kolinje je kod njih još pravi praznik, pravo veselje. Meso je birano, od plećke ili vratine, šunka nije dobra jer salama od nje ispadne presuha, a reže se ručno, na komadiće. Naprave oko 120 kg salame, k tome još i češnjovke, sve se ručno miješa, dodaje se papar, sol, ljuta paprika, na 50 kg mesa pola litre vina; ostavi se preko noći i tek iduće večeri nadijeva. Sljedeći dan se vješaju i podime 3-4 dana, a poslije suše na propuhu na tavanu, u njihovoj kući u Donjoj Reki pokraj Jaske.

A Tomac najviše voli jesti fileke, mogao bi ih jesti svaki dan! Nedjelja pak nije nedjelja ako na stolu nije govedska juha, kuhana govedina i hren iz vlastita vrta. To mu je glavno jelo, pečenje koje slijedi više ga ne zanima. Voli i ribu, ali je doma nikad ne pripremaju, radije je pojedu u restoranu.

Bogata je paleta Tomčevih vina što ih njeguje uz pomoć supruge Pavice i sina, enologa, Tomice, pa smo testirali koje najbolje prija uz njegovu salamu. Chardonnay, s kojim je postigao najveću slavu i priznanja, posebice premierom, baš se ne sljubljuje dobro, odmah konstatira. Crni pinot, koji još nije na tržištu, već je dobar pratilac, no najboljim se pokazao suhi rajnski rizling. A te će kombinacije zacijelo biti i na otvaranju novog podruma koji se upravo gradi uz dvorište.

Želite prijaviti greške?