Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU Tomislav Lučić, izvršni potpredsjednik Agrokora za financije

Todorić smanjio plaće menadžerima 10 posto

15.02.2009.
u 20:45

Nakon države, koja ima oko 400.000 zaposlenih u javnom sektoru, Agrokor je drugi po veličini poslodavac u zemlji s ukupno 37.000 radnika, a od toga ih je u Hrvatskoj 30.000. Kako se ta velika kompanija s dvoznamenkastim rastom i velikim investicijama pripremila za krizu i što radi da ublaži posljedice prelijevanja na realni sektor? O tome razgovaramo s Tomislavom Lučićem, izvršnim potpredsjednikom Agrokora za financije.

Kako je i kada Agrokor počeo pripreme za krizne uvjete? Je li se što promijenilo?
Puno se toga promijenilo, promjene su stalne i rano smo počeli. Ova kriza je dinamična i nepredvidiva. Već početkom 2008. godine donijeli smo ključne odluke, i to, prema našim analizama, za nekoliko scenarija krize. Počeli smo od onoga što možemo odmah uraditi: kontrolirati i rezati sve nepotrebne troškove.

Što se prvo našlo pod škarama?
Na samu naznaku krize, još tijekom 2008. godine, počeli smo reviziju menadžerskih paketa i do danas smo srezali plaće svim menadžerima 10 posto, a to je oko tisuću ljudi, smanjili smo troškove reprezentacije, službena vozila koriste se samo u vrijeme posla ili i poslije, ali uz osobno sudjelovanje u troškovima – leasingu, održavanju i troškovima goriva. Radne ručkove održavamo u našim restoranima, umjesto u vanjskima... Uspjeli smo za godinu dana na taj način uštedjeti oko 10 milijuna eura.

Što je s bonusima i dionicama u menadžerskim paketima, jesu li menadžeri sad nezadovoljni?
U Agrokoru je to drugačije riješeno, menadžeri su dobro plaćeni, ali nemaju bonuse i dionice. Nisu nezadovoljni jer su njihova primanja još uvijek atraktivna, a znaju i kakva je situacija u okruženju. Usto, smanjili smo administrativne troškove pet posto i plaće tom osoblju dva posto.

Kakve su mjere zahvatile ostale zaposlenike, hoće li biti otpuštanja?
Nećemo otpuštati radnike, važno je da opstane svako radno mjesto, konačno, svi mi trebamo trošiti da bismo održali nacionalnu ekonomiju. Druga važna mjera jest dogovor sa sindikatima. U posljednjih 10 godina linearno smo podizali plaće, a sada vrlo selektivno, i to u kompanijama koje bitno zaostaju za prosjekom koncerna. To su, među ostalima, Konzum i Belje.

Agrokor je posljednjih godina intenzivno ulagao u novu proizvodnju i akvizicije. Kako će u tom segmentu izgledati recesijska 2009. godina?
Revidirali smo bitno investicijske planove. U posljednjih 10-ak godina ulagali smo godišnje oko 250 milijuna eura, a u ovoj godini smanjili smo budžet na 150 milijuna. A i on će se revidirati ovisno o potrebama. Mislim da će se ove godine bitka svih bitaka voditi u turističkoj industriji. Većina naših investicija, oko 100 milijuna eura, bit će usmjerena upravo za pripremu naših tvrtki i ojačavanje poslovnih procesa za potrebe turizma i investiranje u djelatnosti koje maksimiziraju profit.

Sudeći po rezultatima zimskog turizma u Austriji i Sloveniji, ne bi trebalo doći do većih poremećaja ni kod nas.

Kako vaš dioničar EBRD gleda na poslovnu politiku Agrokora u krizi?
EBRD nas snažno podupire, u jeku krize angažirao je 70 milijuna eura za razvoj maloprodaje u Srbiji, a trenutačno radimo na novom projektu od 50 milijuna eura.

Agrokor ima velika zaduženja, kako ćete ih vraćati?
Za ovu godinu refinancirali smo sve kratkoročne obveze bez obzira na događaje, većih obveza nemamo u 2009. i to znači veliko povjerenje kreditora u Agrokor.

U nervozi koja vlada Agrokor se ne oglašava niti kritizira Vladu. Nije valjda da je sve dobro?
Agrokor podržava poduzete inicijative, struke i politike, ali kao poduzetnici znamo što znači faktor vremena. On je ključ uspjeha, bitno je donositi odluke, pa ih eventualno naknadno i korigirati, ali ne čekati da bude prekasno.

Hrvatska prednjači u regiji, tečaj je stabilan, financiranje države nije dolazilo u pitanje i vidljivo je da se može učiniti puno samo ako se pravodobno reagira na ukazani problem.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?