Naslovnica

Tko to u Hrvatskoj zaziva građanski rat

Bude li Purda izručen i osuđen u Srbiji, stignu li drakonske kazne Gotovini i generalima, Hrvatska će biti na nogama!
05. veljače 2011. u 12:00 954 komentara 12 prikaza
jovanović

Hoće li Vlada uspjeti završiti pregovore s Unijom ili će oni koji su izmislili i koji potiču jugosferu zaustaviti taj posao, dobiti na vremenu i širom otvoriti vrata opciji da u Uniju idemo zajedno sa Srbijom? A da se do tada umrežimo jugosferom tako da nećemo znati gdje završava Hrvatska, gdje počinje Srbija? To je danas jedino strateško pitanje koje je na dnevnom redu i silni ustupci koje radi Jadranka Kosor imaju samo taj kontekst.

Razumije li to običan svijet? S ovim medijima sigurno ne! Primjerice, u slučaju Purda, a to je glavna tempirana bomba u ovoj zemlji, jedva da ima relevantnog državnog resora koji nije katastrofalno pogriješio, no, baš ni jednog medija da pita nije li i predsjednik Josipović u silnim slatkim druženjima s Tadićem najprije trebao riješiti problem branitelja. Kao i vukovarskih ada kojima nas upravo Srbi ucjenjuju tezom da nećemo u Uniju bez tog rješenja?

Uostalom, u ovoj državi jedino je Josipović govorio da istinski vjeruje Tadiću. A onda mu je Tadićeva Srbija uhitila nevinog Vukovarca i Tadićeva Srbija mu hoće suditi na temelju dokaza iz Miloševićevih zatvora. Ne razumije li Josipović, baš kao i Bošnjaković, da se u slučaju Purda igraju živom vatrom? Bude li Purda izručen pa onda i osuđen u Srbiji, a koji mjesec kasnije stignu drakonske presude Gotovini i drugim generalima, Hrvatska će biti na nogama.

Tko to zaziva građanski rat? To u svakom slučaju nije Jadranka Kosor ni kao čelnica Vlade jer želi zlatnim slovima ući u povijest i završiti pregovore, još manje je to Jadranka Kosor kao šef HDZ-a kojoj takvo što najmanje odgovara pola godine prije izbora!

Ali, netko vapi za tim scenarijem, zar ne? Kad SDP-ov jastreb Jovanović vrh HDZ-a zove zločincima, on zna što radi. Hoće li SDP kao sljednik SKH hapsiti i likvidirati kad dođe na vlast sukladno Jovanovićevim epitetima? Kad su zadnji put na ovim prostorima crveni nekog prozvali zločincem bez suda, to je značilo metak u glavu. Među ostalim, to je bio metak za ravno 38 novinara i za još dramatičniju brojku od 660 svećenika, da druge ne nabrajam.

Proglasiti nekog zločincem bez suda kao što to radi Jovanović, to znači repetirati pištolj. Ali treba znati da Hrvati nakon bleiburškog iskustva više nikad neće ići kao ovce na klanje! Tri mjeseca prije kraja pregovara s Unijom zvati vrh države zločincima, kako to radi Jovanović, to znači reći Uniji – prekinite pregovore! Prekinuti pregovore i srušiti Vladu, to znači imati izbore na ljeto ili u ranu jesen, do tada šest mjeseci zaustaviti pregovore.

Tko nas može uvjeriti da u tom slučaju nećemo sa Srbijom u paketu u Uniju? Zašto? Zato što će do tada upravo u tom kontekstu sva ta sila vanjskih institucija uprijeti da se taj prostor poveže na način da čak i tko bude imao različite papire u naravi u Uniju ide kao jedna cjelina. To se neće zvati Jugoslavija, ali će to biti najbolja moguća Jugoslavija koja se sad može složiti. Prostor s jednim jezikom, stoga i jačaju rasprave o tome, to će biti prostor s jedinstvenim kulturnim i društvenim područjem, to će biti prostor povezan ne samo željeznicom negoli i nizom drugih institucija. Jedini način da se to ostvari jest prekid naših pregovora s Unijom. I zato će ovdje biti politički pakao do ljeta.

Pogledajte zvjerski progon Šeksa kojem su do sada našli jednu ratnu psovku i jedan nedoličan ratni telefonski odgovor. Treba li ga strijeljati zbog toga? Hoće li se skupljati psovke branitelja u rovovima pa temeljem toga izricati kazne ili će već i ružan ratni pogled biti dovoljan za koju godinu robije? Nakon Purde sve je moguće.

Da bi se pak pokazalo kako će zemlja pocrvenjeti kad bivši komunisti dođu na vlast, sugerira Josipović u svom angažmanu da se Zagrebu vrati “Ulica 8. maja”, dan oslobođenja Zagreba. Josipović na tu temu više i ne iznenađuje, njemu je i Srb mjesto antifašističkog divljenja. Ne protive se ljudi obnovi partizanskog happeninga zato što su Hrvati pritajeni fašisti, nego zato što kod antifašista nema katarze, ni optuženih ni osuđenih zbog partizanskih zločina, pa onda u tim datumima slavimo htjeli ili ne i – zločine.

Jer što znači danas slaviti “8. maja” kad znamo da su nakon ulaska osloboditelja u Zagreb ranjenici iz zagrebačkih bolnica bačeni u Jazovku i likvidirani slično kao branitelji Vukovara na Ovčari! Nakon “8. maja” ubijeno je 660 svećenika. Je li tko odgovarao? Nakon “8. maja” ubijeno je na desetke tisuća ljudi! Bože, koliko “selotejpa” i “garaža” nakon “8. maja”!

Danas čitamo kako su doista besramno nakon 90-ih HDZ-ovci dijelili stanove. Hoćemo li ikad čitati kako su do stanova došli komunistički lideri 45.? U čemu je razlika moralnog zločina između nasilno otetog stana ‘46. i ‘91.?

Elipso

  • -obrisani-:

    Jovanovićeva nervoza je možebitna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu.Dezerterčić Dujmović je, logično, hladan ko špricer.

  • Gradinar:

    Bravo Dujmović!

  • -obrisani-:

    dabogda u Smdiji pobjedili radikali ,pa da i u Hrvatskoj jednom desnica ojača umjesto ovoga pročetničkog HDZa ili SDPa i ostale projugoslavenske smradeži.