Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
US OPEN

Čilić slomio Federera u tri seta i ušao u finale!

Marin Čilić - Roger Federer
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/14
07.09.2014.
u 00:11

Pobijedio je sa 6:3, 6:4, 6:4 za sat i 46 minuta igre!

Marin Čilić uspio je što se malo tko nadao, pobijedio je najvećeg ikada u tri seta, sa 6:3, 6:4, 6:4 za sat i 46 minuta igre i ušao u finale US Opena. Roger Federer bio je u nevjerici, mislio je da ima formu, igru i sve preduvjete za finale i osvajanje Grand Slam turnira nakon Wimbledona 2012. godine. Mislio je da nakon 2008. godine može ponovno slaviti i na američkom tlu, na kojem ima pet titula u nizu.

Ali nije ovo bio dan za velikog Švicarca, sve je ovaj put bilo u znaku najboljeg hrvatskog tenisača - prvog nakon Gorana u finalu Grand Slam turnira! A ni Goran nije uspio doći do finala US Opena nikada u karijeri, njemu je neprelazna prepreka bio Pete Sampras. Bio je i Marinu Roger enigma sve dosad jer igrali su pet puta i svaki put je izgubio. No ova će pobjeda isprati svu gorčinu silnih poraza.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Moglo se to "nanjušiti" odmah na početku jer čim je drugi put došao na red da servira, Čilić dolazi do breaka. Ali nije to bio uobičajeni break, daleko od toga! Federer je imao 40:0 i sve je izgledalo kao gem za njega, a potom je Čilić sa šest poena u nizu došao do 3:1 u gemovima i nije ispuštao prednost do samog kraja, na svaki je pritisak odolijevao i kad je servirao za set nije dozvolio Federeru da osvoji ni poen, a set je osvojio asom!

Vidjelo se već nakon tih uvodnih 28 minuta da kiša i kašnjenje od pola sata nije narušilo njegovu koncentraciju, a nije ni publika, koja je žestoko navijala za Švicarca, čak su i ometali Čilića na servisu. Među njima je bio i veliki Michael Jordan. Nije pomoglo. U drugi set ušao je još žešće, oteo je servis Federeru na samom startu i ponovno nije ispuštao svoj sve do kraja. I ponovno je završio asom, jedino što mu je trebalo 38 minuta i dopustio je protivniku jedan poen.

I potom je stiglo ono pravo, svima je u glavi bio epski povratak Rogera Federera, kao i u četvrtfinalu protiv Gaela Monfilsa, francuskog tenisača koji je vodio 2:0 u setovima i imao dvije meč lopte. Samo, Francuz nema trenera, a na Čilićevoj je strani Goran Ivanišević, čovjek koji je prošao sve što Čilić sad prolazi i pomogao mu je da vrati samopouzdanje jer sve ostalo je ionako imao. Vidjelo se to u trenucima kad je Federer stigao do svog prvog breaka i vodio 2:0. Čilić nije očajavao niti pao u igri, vratio je servis natrag i krenuo na sve ili ništa, kod 3:3 je ponovno stigao do breaka i kod servisa za meč pogodio tri asa, ponovno nije dopustio ni poena Švicarcu, a završio je set u 40 minuta igre.

Slijedi Japanac Kei Nishikori, bolji u ogledu protiv Novaka Đokovića.

>> Čilić u finalu US Opena: Nisam mislio da mogu ovako igrati, ovo je poseban dan za mene!

PRATITE UŽIVO:

MARIN ČILIĆ - ROGER FEDERER 6:3, 6:4, 6:4

6:4 (6:3, 6:4) >> Uz tri asa, Marin je stigao do trećeg seta i prvog finala za nekog hrvatskog tenisača na Grand Slam turniru od Gorana Ivaniševića 2001. godine!

5:4 (6:3, 6:4) >> Federer je bez poena osvojio gem na svom servisu i sad Marin ima meč u svojim rukama!

5:3 (6:3, 4:3) >> Čilić je prepun samopouzdanja, dozvolio je Federeru samo jedan poen na svom servisu

4:3 (6:3, 6:4) >> Federer je bio vidno nervozan, gubio je 0:15, 15:30 i 30:40, a Marin je iz druge stigao do breaka

3:3 (6:3, 6:4) >> Ponovno je Federer imao 30:15, ali dva sjajna servisa Čiliću donose 40:30, a potom ponovno paralelom tjera Federera na grešku

2:3 (6:3, 6:4) >> Švicarac ništa nije prepustio slučaju, Marin osvaja jedan poen i ništa od breaka

2:2 (6:3, 6:4) >> Prijetio je Federer, bio na 30:15 i mučio Marina, ali naš najbolji tenisač stiže do 40:30 i maestralnom paralelom završava gem

1:2 (6:3, 6:4) >> Marin je odmah vratio izgubljeno, imao je 40:15 i dozvolio je Federeru još samo jedan poen pa stigao do breaka

0:2 (6:3, 6:4) >> Čilić je teškom pogreškom pomogao Federeru da dođe do breaka i 0:2 u trećem setu

0:1 (6:3, 6:4) >> Krenuo je Švicarac žestoko i bez izgubljenog poena osvojio gem na svom servisu

>>>> Nema opuštanja, vodio je i Monfils 2:0 u setovima. Ali on nema trenera, Marin ima Ivaniševića na svojoj strani

6:4 (6:3) >> Ovaj put je Marin dozvolio Federeru jedan poen i vodi 2:0! Ovaj set je trajao 38 minuta.

5:4 (6:3) >> Stigao je Marin do 40:40, ali nije imao priliku za break, Federer je osvojio gem i sad je ono pravo

5:3 (6:3) >> Pritisnuo je Federer još jednom, ali Marin se ne da, već je dosadno i ponavljati koliko je dobar u ovom meču, ali svejedno to treba ponavljati jer je ugodno - maestralno igra!

4:3 (6:3) >> Čilić je bio na 30:40 i prijetio, ali as je riješio stvar i Federer dolazi do novog gema i sad će dodatno pritisnuti Marina. Ima još samo dvije prilike do kraja seta

4:2 (6:3) >> Bez izgubljenog poena Marin osvaja gem i blizu je osvajanja drugog seta!

3:2 (6:3) >> Marin je bio blizu, 30:30, ali Federer je ovaj put bio pribran i osvaja gem

3:1 (6:3) >> Nema Federer rješenje za Čilićev servis. Milina je promatrati igru našeg tenisača na ovoj razini

>>>> Najboljeg tenisača svih vremena s tribina gleda najbolji košarkaš svih vremena - Michael Jordan

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

2:1 (6:3) >> Ništa od novog breaka, Federer je bio na razini

2:0 (6:3) >> Federer je ponovno pritisnuo, stigao je do 30:40, ali Marin je priseban

1:0 (6:3) >> Imao je Čilić 40:0 na servis Rogera Federera i uspio, vodi 1:0!

6:3 (1:0) >> Čilić nije dozvolio Federeru ni poen na posljednjem gemu! Prvi je set završio za 28 minuta!

5:3 >> Federer ponovno lako dolazi do gema i sad je sve na Marinu

5:2 >> Naš najbolji tenisač uistinu igra najbolji tenis u životu, teško je i pomisliti da bi ovo više mogao propustiti, prvi set odlazi polako na njegovu stranu

4:2 >> Ovaj put Federer nije dopustio iznenađenje i s nekoliko poteza izazvao oduševljenje prisutnih na tribinama. Ne treba posebno naglašavati da velika većina njih navija za Švicarca

4:1 >> Federer je htio odmah vratiti izgubljeno, imao 40:30, ali Marinova ruka bila je smirena

3:1 >> Federer je imao 40:0, ali Čilić uz dva uzastopna poena vrši pritisak i dolazi do 40:40 i prve break lopte, koju je odmah iskoristio!

2:1 >> Marin se opustio, ne dozvoljava Švicarcu da dođe do šanse za break

1:1 >> Federer bez problema krenuo u set i uz dva asa zaredom osvojio prvi gem

1:0 >> Uspio je Marin osvojiti prvi gem uz malo muke

>> Prvi servira Marin Čilić

>> Kiša je prestala, Marin i Roger se zagrijavaju

>> Kiša je u New Yorku pa početak meča kasni

>> Japanac Nishikori pobijedio je Đokovića u prvom polufinalu US Opena sa 3:1 u setovima (6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3) i prvi je Azijat u finalu nekog Grand Slamt turnira

Nakon što je glatko u polufinalu US Opena pobijedio Tomaša Berdycha 3:0 u setovima, Marina Čilića očekuje novi izazov. Njemu nasuprot stajat će najbolji igrač svih vremena Roger Federer.

– Spreman sam za Federera. Proživljavao sam teške trenutke u posljednje dvije godine i ovo mi je sad prava satisfakcija – rekao je Čilić.

Dosad ga nijednom u pet međusobnih dvoboja nije pobijedio i svi bismo jako voljeli da se to dogodi baš sad na US Openu, pa da nakon 2001. godine Hrvatska ima tenisača u finalu nekog Grand Slam turnira.

Prednost je Čiliću i to što se Roger Federer skoro tri i pol sata mučio da u pet setova svlada Gaela Monfilsa. No već je veliki Švicarac bio nebrojeno puta u takvim situacijama i to je samo jedna mala nit za koju se Čilić može hvatati.

Samo neka igra opušteno i onako kako zna, ništa nema za izgubiti, a može dobiti više no ikad dosad u profesionalnoj karijeri.

>> Čilićev meč života: U Torontu sam vidio da mogu igrati protiv Rogera Federera

Komentara 55

Avatar bat 555
bat 555
00:19 07.09.2014.

Bravo Marine. Sretno u finali. Sve pohvale hrvatskoj televiziji na prijenosu.

L0
luena 01
00:24 07.09.2014.

Marin je najbolje ostavio za kraj ,tri Asa mu servira pod noge ... kako kaze njemacki komentator ,svi vi koji ste se rugali Marinu ste boljem poduceni...

LU
luanti
22:03 06.09.2014.

eurosport

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije