Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDUĆNOST ZDRAVSTVA?

Znanstvenici razmatraju 'stavljanje' lijekova u tijelo putem mikrorobota

roboti
Foto: Screenshot Youtube
1/2
02.08.2016.
u 09:59

Mali roboti povezani su magnetskim poljima i mogu se spajati i razdvajati, a propulzija im omogućuje kretanje kroz tjelesne izlučevine

Privatno američko sveučilište Drexel radi na malim robotima koji bi mogli biti korišteni za dostavu lijekova unutar ljudskog tijela.

Mali roboti povezani su magnetskim poljima i mogu se spajati i razdvajati, a propulzija im omogućuje kretanje kroz tjelesne izlučevine. Takvi bi roboti mogli pomoći, na primjer u liječenju raka. Naime, tijelo lijekove protiv raka vidi kao strane tvari pa ih njihov imunološki sustav može napasti, a brza dostava lijekova na samo mjesto oboljenja mogla bi pomoći da se taj problem izbjegne. Korištenje ovakvih robota ili mikroplivača tako bi zaštitilo lijekove.

– Vjerujemo da bi mikroplivački roboti jednog dana mogli biti korišteni za izvršenje medicinskih postupaka i dostavu izravnijih terapija za zahvaćena područja unutar tijela – rekao je voditelj istraživanja dr. Min Jun Kim.

>> Ovih 10 događaja čeka nas u budućnosti i nisu baš bezazleni

>> Uskoro će sve više operacija obavljati ovakvi roboti-kirurzi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije