Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljive teme i radionice

Znanstveni piknik - bliski susreti građana i znanosti

Znanstveni piknik
Foto: PR FOTO
1/4
10.12.2015.
u 10:01

Na ovogodišnjem Znanstvenom pikniku (petak i subota, 11. i 12. prosinca; Zagrebački velesajam, pav. 6) uz sjajne popularizatore znanosti , imati ćemo i zanimljive teme i radionice vezane uz znanost i njezin doprinos gospodarstvu i društvu u cjelini

Mnoge, trenutno naprednije, države u Europskoj Uniji, imaju dugu tradiciju održavanja događaja poput Znanstvenog piknika. Javni događaji koji populariziraju znanost senzibiliziraju javnost za značaj znanosti u društvu, te na taj način doprinose razvitku kako pojedinaca, tako i društva u cijelini. Znanstveni centri i muzeji koji provode takve aktivnosti postaju, uz tradicionalne institucije odgoja, obrazovanja i znanosti, iznimno važan čimbenik u razvoju društva.

Mnoge studije utjecaja znanstvenih centara na društvo u EU članicama pokazuju kako u izvjesnom periodu nakon početka njihovog rada raste interes javnosti za znanost, poboljšava se znanstvena pismenost, pojačava uloga znanosti u svakodnevnom životu, a znanost postaje i osjetno češći izbor poziva kod mladih.

Znanost doista može biti zabavna i široj javnosti, ali najčešće tek onda kada znanstvenici napuste svoje laboratorije i računala. Stoga je, pored zabave, jedan od osnovnih ciljeva Znanstvenog piknika upravo bliski susret znanosti s javnošću na korist i jednih i drugih, odnosno cjelokupnog društva. Upravo zbog sveg navedenog Hrvatskoj je osim povremenih znanstvenih događaja poput Znanstvenog piknika, potreban i stalni Znanstveni edukativno-zabavni centar kako bi utjecaj znanstvenika i znanosti na društvo bio što trajniji i što veći.

Znanstveni piknik i pčelica Zagrebačke banke pozivaju sve građanke i građane da nam se u petak i subotu od 10 do 19 h na Zagrebačkom velesajmu pridruže na susretu sa znanošću. Krajnje je vrijeme da nam se društvo znanja i znanosti s papira konačno preseli u javni život.

Više o Znanstvenom pikniku možete doznati na: www.znanstvenipiknik.com i facebook /znanstveni piknik

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije