Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
očekuju se smetnje

Zemlju danas pogađa solarna oluja: Jačina se ne može predvidjeti, evo koje su opasnosti

NASA
19.07.2022.
u 13:58

Učestalost pojavljivanja geomagnetskih oluja povezana je s razdobljima solarne aktivnosti, čije je prosječno trajanje oko 11 godina.

Solarna oluja pogodit će Zemlju ovog utorka. Upozorenje dolazi iz NASA-inog modela prognoze koji je primijenila znanstvenica Tamitha Skov, koja je ovaj fenomen solarne baklje opisala kao nit u obliku zmije koja dolazi sa Sunca.

Ovu je prognozu prošlog vikenda na Twitteru podijelila i sama znanstvenica. Glavne posljedice koje bi mogao prouzročiti utjecaj ovog “izravnog pogotka” su smetnje radijskim i GPS signalima .

Neki prekidi signala mogli bi se dogoditi posebno na noćnoj strani našeg planeta, kako je objasnio Skov. Drugi učinak uzrokovan ovim solarnim olujama je pojava polarne svjetlosti.

Polarna svjetlost i smetnje u GPS i radijskim sustavima

Polarna svjetlost je pojava u obliku luminiscencije koja se javlja kada postoji interakcija između čestica koje izbacuje Sunce, s molekulama atmosfere koncentriranim na visini između 95 i 750 kilometara, području gdje postoji dovoljna gustoća atmosfere da se to svjetlosno zračenje vidi. Osim toga, te baklje prate X-zrake koje se obično apsorbiraju u prvom sloju atmosfere.

Međutim, do smetnji u širenju radiovalova moglo bi doći ako to zračenje ima dovoljno energije da zagrije i izobliči ionosferu , što je onaj dio zemljine atmosfere koji je trajno ioniziran fotoionizacijom sunčevog zračenja. Drugim riječima, u stvarno najgorem mogućem scenariju, masivna solarna oluja ovih karakteristika mogla bi uzrokovati da naša cijela komunikacijska mreža ne radi.

No, kako objašnjava Skov, postoji ljestvica za mjerenje jačine ovih geomagnetskih oluja i ona se kreće od razine G1 do G5, kako bi se analizirao intenzitet i učinci oluja. 

"Magnetsku orijentaciju ove solarne oluje bit će teško predvidjeti. Mogu se pojaviti uvjeti razine G2 (moguće G3) ako je magnetsko polje ove oluje orijentirano prema jugu", objasnila je znanstvenica iz NASA-e u drugom tweetu.

Solarni ciklus koji je započeo krajem 2019

Ovaj fenomen dio je solarnog ciklusa koji je započeo krajem 2019. Ove su solarne oluje prilično česte, a najpoznatija i jedna od najintenzivnijih zabilježenih je takozvana 'Carringtonova oluja' iz 1859., nazvana po astronomu Richardu Carringtonu, koji je svjedočio događaju.

IGN je istaknuo da je učestalost pojavljivanja geomagnetskih oluja "povezana s razdobljima solarne aktivnosti", čije je prosječno trajanje oko 11 godina po ciklusu.

 

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Bud Humski
Bud Humski
17:40 19.07.2022.

Jos malo pa ce placenicka znanstvena mafija uvjeriti ovce glinenog mozga da su solarne oluje posljedica klimatskih promjena na Zemlji! 😂🤣😂...

KO
kopija115
14:58 19.07.2022.

Poremetiće Rusima visokosofisticiranu tehnologiju ruske proizvodnje 😏

Avatar Klopsek
Klopsek
14:49 19.07.2022.

To uopče nije bitno GPS haha, porezna zna gdje sam a socijalna ni nezna da postojim.Ako taj solarni magnetizmus briše reklame sa TV ekrana omugućite mu da i ostane na majčici zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije