Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teleskop James Webb

NASA objavila još spektakularnih fotografija iz svemira, snimio ih je teleskop vrijedan 10 milijardi dolara

NASA’s James Webb Space Telescope First Images - Star-Forming Region
Foto: NASA, ESA, CSA, and STScI via CNP
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.07.2022.
u 18:46

Znanstvenici se nadaju da će teleskopske fotografije pružiti uvid u razdoblje neposredno nakon Velikog praska prije otprilike 13,8 milijardi godina

NASA je ranije predstavila prvu fotografiju u boji koju je snimio svemirski teleskop James Webb, opisavši je "do sada najdubljom i najoštrijom infracrvenom fotografijom udaljenog svemira". Fotografija prikazuje skupinu galaksija naziva SMACS 0723 kakve su bile prije 4,6 milijardi godina, navela je američka svemirska agencija koja je sada objavila još fotografija s teleskopa. Odabrali su ih predstavnici raznih svemirskih agencija uključenih u projekt.

Američki predsjednik Joe Biden objavio je prvu u nizu fotografija, u Bijeloj kući s potpredsjednicom Kamalom Harris

Skupina od pet galaksija koje izgledaju blizu jedna drugoj na nebu: dvije u sredini, jedna prema vrhu, jedna gore lijevo i jedna prema dnu
Foto: NASA, ESA, CSA, and STScI via CNP

Takozvana Velika maglica (Carina Nebula), vrsta plinovitog oblaka udaljena oko 7600 svjetlosnih godina od Zemlje te WASP-96 b, divovski plinoviti planet izvan Sunčevog sustava, među kozmičkim su objektima koji se mogu vidjeti na fotografijama, priopćila je NASA. 

Objava fotografija označava početak znanstvenog rada s Webbom, najvećim i najmoćnijim teleskopom lansiranim u svemir.

Kozmičke litice u Velikoj maglici
Foto: NASA/REUTERS

Teleskop James Webb lansiran je 25. prosinca na raketi Ariane iz svemirskog centra Kourou Europske svemirske agencije u Francuskoj Gvajani. Znanstvenici se nadaju da će teleskopske fotografije pružiti uvid u razdoblje neposredno nakon Velikog praska prije otprilike 13,8 milijardi godina.

Razvoj Webba trajao je oko 30 godina, a koštao je oko 10 milijardi dolara. Nasljednik je teleskopa Hubble koji je u uporabi više od 30 godina.

Ključne riječi

Komentara 6

SE
serđo12
20:47 12.07.2022.

To je slika iz svemira sa teleskopom od 10 mil dolara samo za bosterirane koji sve vjeruju Amerima !

CR
crnioraozx
20:38 12.07.2022.

Teleskop se zove Lucifer.A slike su fotomontaža.

Avatar NoKoment
NoKoment
19:52 12.07.2022.

Zanima me ako moze tako udaljene galaksije snimati zasto recimo ne snime Mars, s takvim teleskopom i takvom rezolucijom trebali bi moci vidjeti svako zrnce pijeska na Marsu, nego salju rakete troše se mijijarde da dobijemo nekakvu sd sliku sa nekog rovera ili satelita u orbiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije