Naslovnica Tech/Sci Znanost

'Zec od žada' danas se spušta na površinu Mjeseca

Kina očekuje da bi baza na Mjesecu mogla biti izgrađena za 15 godina
14. prosinca 2013. u 08:28 2 komentara 1524 prikaza
kina svemirska letjelica
Foto: Reuters/ PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Danas će se na Mjesec spustiti prvi kineski svemirski brod, a to će ujedno biti i prva misija na ovaj zemljin satelit nakon četrdeset godina. Ova svemirska misija zove se “zec od žada”, a istraživački modul Yutu koji bi danas trebao dotaknuti mjesečevu površinu spustit će se u vulkanski krater Dolina duge.

Istraživački modul je na Mjesecu funkcionirati oko 90 dana, a za to vrijeme obići će površinu od pet četvornih kilometara.

Tijekom toga razdoblja snimati će površinu Mjeseca i uzimati uzorke, a nekoliko manjih sondi trebalo bi uzorke skupljati i ispod površine. Krajnji cilj ove najzahtjevnije kineske svemirske misije do sada je da sakupi podatke koji će biti potrebni za izgradnju baze na Mjesecu u kojoj će moći boraviti ljudi, a koja bi trebala poslužiti i za istraživanje i kolonizaciju Marsa. Kina očekuje da bi baza na Mjesecu mogla biti izgrađena za 15 godina.

Kina u ovom svemirskom projektu surađuje sa Europskom svemirskom agencijom čija će baza u Francuskoj Gvajani biti glavni kontrolni centar ove misije gdje će se prikupljati svi podaci i materijal koji sonda pošalje. Kina je 2007. već poslala raketu koja je kružila u orbiti oko Mjeseca punih 16 mjeseci.

>>Kinezi poslali svoju prvu letjelicu na Mjesec!

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • Immanuell:

    Svaka čast Kini i Europskoj svemirskoj agenciji. SAD i Rusija (tada u sklopu SSSR -a) su bile najjače i nisu imale konkurenciju u ono vrijeme kad je svijetom vladala opijenost saznanjima, popularnom znanošću i sl. Frontmeni popularizacije znanosti poput Carla ... prikaži još!a Sagana i Arthura C. Clarkea, bili su mega zvijezde, ali za razliku od današnjih vrhunski u svojim domenama. Dok se sanjarilo i trudilo pomaknuti granice i u Kongresu, te Polibirou je uvijek bilo sredstava za nešto novo i revolucionarno. Sjećam se, bio sam dijete kad su se Viking 1 i 2 spustili na području Utopia i Chryse na Marsu 1976., pa to je bila senzacija..... Samo godinu dana ranije ruske sonde Venera 9 i 10 sletjele su na Veneru i poslale prve crno bijele slike s površine tog planeta. To je izravno potaklo popularno - znanstveni tisak da izbaci na tržište do dana današnjeg najjača izdanja o istraživanju svemira. Jedno od tih, "Cosmos" Carla Sagana i danas ima nedostižnu edukacijsku snagu, mnogi su pokušali dosegnuti blizu na edukacijskom planu, nitko još nije uspio. Dolaskom 90 - tih, na žalost niz uspjeha je prekinut i na zapadnu scenu su došli profesionalni političari, ekonomisti s pogledom na svijet kao kroz naprstak, stručnjaci na svojim poljima, ali hendikepirani u smislu da nisu u stanju vidjeti ni 10 min ispred svog nosa. Otpočelo je neoliberalističko doba, doba opće globalizacije, novaca za znanost više nije bilo, bilo ga je samo onda kad se neki naftaš ili rančer trebao obogatiti. U takvom kretenskom svijetu Kina je očuvala svoju veličinu i značaj, te je danas vodeća industrijska sila i kako se lijepo vidi, bogme i znanstvena. Blizu je dan kad će kineski astronauti kročiti na Mjesec, a onda i dalje. Ako itko bude prvi napravio stalnu bazu - stanicu na Mjesecu, to će biti Kinezi. ESA da je samo malo složnija, mogla bi svojim rješenjima progutati SAD. Ali, i ovo u suradnji s Kinom je golemi uspjeh. Kamo sreće da ima više ovakvih vijesti, one su zbilja izuzetno rijetke.

  • Avatar neodgovorni
    neodgovorni:

    ovo je dokaz dabi cijeli svijet trebo bit zajedno na planeti kao i u svemiru jer ovo je jedina zemlja koju covijek ima a svemir pripada svima nama,COVIJEKU