Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj nakon 12 godina

Završena misija svemirske letjelice kojom su 'razotkriveni' kometi

Rosetta
Foto: Youtube Screenshot
01.10.2016.
u 08:00

Milijardu eura koštalo je istraživanje kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko koje je donijelo potpuno nova saznanja o tim tijelima

Nije nikakva mudrost reći da o kometima kao da nismo znali ništa dok u svemir nije lansirana europska svemirska letjelica Rosetta sa svojim modulom Philae opremljenim sa čak deset od ukupno 11 znanstvenih instrumenata te važne znanstvene misije.

Oko 700 milijuna kilometara udaljen komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko bio je meta tog znanstvenog para koji je to nebesko tijelo fotografirao iz svih kutova i skupio o njemu valjda sva znanja. Zna se da kometa ima na milijarde, oni su materijalni svjedoci rađanja Sunčeva sustava.

Jedno od otkrića koje je donijela Rosetta jest to da na 67P ima aminokiselina, što je dalo dodatnu potporu špekulacijama da su možda upravo kometi donijeli život na Zemlju.

I sam je 67P vrlo vjerojatno nastao spajanjem, odnosno sudarom dvaju nebeskih tijela, s obzirom na njegov oblik. Izgleda, naime, poput patke. Ta su otkrića samo neka od podugačkog popisa otkrića koja je omogućila milijardu eura vrijedna misija i koja će se godinama još širiti s obzirom na to da se tek trebaju istražiti svi podaci koje su Rosetta i Philae pribavili.

>> 10 ljudi, među kojima je i Tesla, tvrdilo je da ima dokaze o postojanju života izvan Zemlje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije