Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali

Zašto je nebo plavo?

nebo
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
25.04.2015.
u 11:00

Zbog oceana? Ili su oceani plavi zbog boje neba? Ne, ne. Da bi razumjeli zašto je nebo plavo, prvo moramo shvatiti nešto više o svjetlosti.

Iako Sunčeva svjetlost izgleda bijelo, ona je sastavljena od spektara različitih boja, u što se možemo uvjeriti kada vidimo dugu. Svjetlost od nas putuje u obliku svjetlosnih valova, s tim da različite boje imaju svoju jedinstvenu valnu duljinu, piše portal Vrijeme.net.

Kada Sunčeva svjetlost dopre do Zemljine atmosfere ona je raspršena utjecajem sićušnih molekula plina (najčešće dušika i kisika) u zraku. Budući da su ove molekule puno manje od valne duljine vidljive svjetlosti, količina rasipanja ovisi o valnoj duljini određene boje svjetlosti.

Boja oblaka

Boje dužih valnih duljina (crvena i narančasta) prolaze atmosferu i nastavljaju svoje putovanje, dok se  zrake kraće valne duljine, ljubičasta i plava, rasprše najjače. Ljubičasta boja čak i više nego plava. Ako je tako, možemo se zapitati i zašto onda nebo nije ljubičasto? Zato što je u spektru boja vidljive svjetlosti ljubičasta manje zastupljena, a i zbog toga što su naše oči mnogo osjetljivije na plavu boju.

Kada je boja oblaka u pitanju, ona također ovisi o valnoj duljini svjetlosti. No, za razliku od molekula plinova u atmosferi, svjetlost u oblacima raspršuju kapljice vode koje su približno iste veličine kao i valne duljine svjetlosti. Umjesto da se različite boje svjetlosti rasprše na različite udjele, svjetlost će se raspršiti jednako, pa će boja oblaka izgledati jednako kao i Sunčeva svjetlost – bijela.

>>Plava boja nekad nije postojala, u jezike naroda bi uvijek stizala kao zadnja boja

Komentara 19

Avatar highlander.celsius
highlander.celsius
11:55 25.04.2015.

Svjetlost nije sastavljena od "spektara" različitih boja već je ono što mi percipiramo kao svjetlost jedan dio elektromagnetskog zračenja koji smo klasificirali vidljivim spektrom, a boja je perceptivni rezultat svega toga.

PS
psycho69
16:42 25.04.2015.

koliko covjek treba bit pokvaren i bolestan da o ovoj temi kontrira ko stoka a neznajuci nista...to ne bi krme uradilo...

SS
sokac sa drave
10:18 27.04.2015.

Kako je moguce da suncevi zraci putuju do zemlje oko sedam i pol minuta,kroz svemir hladnoce minus 270 stupnjeva celzijusa.Normalno bih bilo da se zamrznu a ne da imaju dovoljno topline da nas griju.Dali su nas mozda u skoli zahebavali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije