Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kristijan Ramadan

Za liječenje raka svakom pacijentu specifična terapija

Kristijan Ramadan
02.01.2015.
u 12:13

Kristijan Ramadan izvanredni je profesor biomedicinskih znanosti na Oxfordu

Da bi se uspješno nosile s rakom i njegovim devastirajućim utjecajem na kvalitetu života, ali i s enormnim financijskim troškovima koje iziskuje njegovo liječenje, vodeće znanstvene velesile će i u 2015. nastaviti s velikim ulaganjima u projekte koji su vezani uz razumijevanje nastanka, ranu dijagnozu i terapiju raka. I dalje će veliki, ako ne i najveći, dio proračuna namijenjenog biomedicinskim istraživanjima ići upravo prema istraživanju malignih oboljenja.

To nije nimalo čudno znamo li da istraživanja iz 2010. pokazuju da će 40% ljudi oboljeti od neke vrste raka, pogotovo u starijoj životnoj dobi, i da će ta brojka doseći 50 posto 2030. Zahvaljujući tehnologiji omogućeno je brzo sekvenciranje cijelog genoma, tako da smo u stanju u samo par dana analizirati sve gene i druge dijelove DNK u stanicama raka i točno saznati koji su to geni i dijelovi DNK mutirani kod određenog tipa raka.

To nam omogućuje detaljni uvid u poremećaje u genomu koji su doveli do određene vrste raka i u stanične mehanizme odgovorne za njegov daljnji rast i metastaziranje. U 2015. nastavit će se s analiziranjem cijelog genoma kod onih vrsta raka kod kojih to još nije učinjeno pa ćemo za nekoliko godina dobiti kompletirane atlase (mape) s mutacijama i alteracijama na DNK koje su odgovorne za specifične tipove raka u ljudi.

To će nam omogućiti da bolje razumijemo osnovne poremećaje u stanicama koje dovode do određenog tipa raka i tako direktno poboljšamo ranu dijagnozu raka, ali i dizajniramo terapiju. Drugim riječima, liječenje raka okreće se individualiziranoj terapiji, kojom će se za svakog pacijenta odrediti specifična terapija prema tipu genetičkih promjena u stanicama raka. U 2015. ćemo se fokusirati i na nove kemoterapeutike i na unapređivanje liječenja raka protonima koji se mogu bolje kontrolirati i tako ne ozračiti previše zdravo tkivo, kao pri radioterapiji.

>> Zbog potrošenih emocija izgara čak 80 posto onkologa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije