Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

'Vjetar je bolji od ugljena po svakom ekološkom kriteriju no...'

Pariški klimatski sporazum poziva zemlje da ograniče porast temperature na ne više od 1,5 do dva stupnja Celzija kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice po okoliš.
05. listopada 2018. u 08:10 4 komentara 1197 prikaza
vjetroelektrana
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Vjetroelektrane, koje su stvorene kao alternativa fosilnim gorivima, ipak pridonose klimatskim promjenama zbog načina na koji preraspoređuju toplinu i vlagu u atmosferi, prema istraživanju objavljenom u četvrtak.

vjetroelektrana ISTINE I ZABLUDE O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ‘Prljava tajna’ vjetroelektrana: zahtijevaju pričuvu u klasičnim elektranama

Znanstvenici sa sveučilišta Harvard utvrdili su da bi opskrba strujom čitavih Sjedinjenih Država vjetroelektranama dovela do porasta temperature od 0,54 stupnja Celzija na lokacijama na kojima su te elektrane smještene te za 0,24 stupnja širom Sjedinjenih Država.

"Vjetar je bolji od ugljena po svakom ekološkom kriteriju no to ne znači da je njegov utjecaj zanemariv", kaže David Keith, autor studije objavljene u Jouleu.

Za usporedbu prosječna globalna temperatura porasla je za oko jedan stupanj od kraja 19. stoljeća.

nafta Ratko Bošković Potražnja za naftom raste brzinom 1,5-1,6 milijuna barela na dan

Pariški klimatski sporazum poziva zemlje da ograniče porast temperature na ne više od 1,5 do dva stupnja Celzija kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice po okoliš.

Već su ranije provedena istraživanja koja su proučavala utjecaj vjetroelektrana na klimatske promjene. Tako je nedavna studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science, zaključila da bi pokrivanje saharske pustinje vjetroelektranama utjecalo na lokalnu temperaturu, padaline i vegetaciju.

Znanstvenici s Harvarda kažu da bi postavljanje solarnih panela, koji proizvode istu količinu energije, imalo deset puta manji učinak na okoliš od vjetroelektrana.

ISTRAŽIVANJE Ekološki prihvatljiv rast povećao bi globalni BDP za 26 tisuća mlrd dolara

"Izravni učinak vjetroelektrana na klimu je trenutačan dok se ekološke koristi od tog izvora energije polako akumuliraju", kaže Keith.

"Ukoliko planirate vjetroelektrane na deset godina energija iz vjetra u nekim pogledima utječe na klimu snažnije od ugljena ili plina. Ako planirate vjetroelektrane na tisuću godina onda je struja iz vjetra mnogo čišća od ugljena ili plina".

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
 • hegedus:

  "pridonose klimatskim promjenama zbog načina na koji preraspoređuju toplinu i vlagu u atmosferi" - Ha ha ha!!! ovo je za izjavu dana, tjedna! Ono, sad su vjetroelektrane krive što imamo višak vlage i temperature u atmosferi! I eto one ni ... prikaži još! krive ni dužne miješaju zrak, i time remete odnose. Pa dobro, tko izmišljava takve gluposti? Najbolje je da prestanemo disati i hodati jer miješamo zrak oko sebe, i remetimo prirodni tijek zračnih struja.

 • Avatar fuk-po
  fuk-po:

  Ne računajući da svaka vjetroelektrana likvidira par tisuća ptica, ali koga briga kad se radi o njemačkoj tehnologiji. ;)

 • Deleted user:

  Dajte vi nama još CO2 da nam nam kravice imaju više za papati trave koja bolje raste, je*eš vjetroelektrane :)