Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drevni egipat

Veliko otkriće u Egiptu: Pronađeno više od 100 sarkofaga starijih od 2,5 tisuća godina

sarkofag
Egypt\'s Supreme Council of Antiquities
14.11.2020.
u 17:02

Veliko otkriće uslijedilo je tek nešto više od mjesec dana nakon što su arheolozi u tom području pronašli 59 dobro očuvanih i zapečaćenih drvenih lijesova, također starijih od 2,5 tisuće godina.

Egipat je u subotu objavio otkriće više od 100 netaknutih sarkofaga starijih od 2,5 tisuća godina, što je najveće ovogodišnje otkriće.  Zapečaćeni drveni lijesovi pripadali su najvišim dužnosnicima Kasnog razdoblja drevnog Egipta. 

Pronađeni su u tri grobnice na dubini od 12 metara u nekropoli Sakkari južno od Kaira. Arheolozi su otvorili jedan lijes i otkrili mumiju umotanu u mrtvački pokrov ukrašen živopisnim hijeroglifima. Sakkara, dom desecima piramida, drevnih samostana i životinjskih grobnica, ogromna je nekropola drevne egipatske prijestolnice Memfis i uvrštena je na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Veliko otkriće uslijedilo je tek nešto više od mjesec dana nakon što su arheolozi u tom području pronašli 59 dobro očuvanih i zapečaćenih drvenih lijesova, također starijih od 2,5 tisuće godina.

"Sakkara tek treba razotkriti sav svoj sadržaj. To je blago", rekao je ministar za starine i turizam Khaled al-Anani.

"Iskapanja su još uvijek u tijeku. Kad god ispraznimo grobnicu, pronađemo ulaz u drugu."

Pronađeno je i više od 40 kipića drevnih božanstava i pogrebnih maski, dodao je ministar. Još dva drvena kipića pronađena su u grobnici koja je pripadala drevnom sucu iz 6. dinastije, naveo je Mostafa Waziri, glavni tajnik Vrhovnog vijeća za starine. 

Sarkofazi će se izložiti u nekoliko muzeja u Egiptu, uključujući u Velikom egipatskom muzeju koji se nalazi blizu piramida u Gizi. Arheolozi se nadaju da će uskoro pronaći drevnu radionicu za proizvodnju drvenih lijesova, dodao je Waziri. Egipat se nada da će arheološka otkrića potaknuti turizam, sektor koji je pretrpio višestruke gubitke od pobune 2011. pa do današnje pandemije koronavirusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije