Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Remek-djelo' bioinženjeringa:

Ljudski život mogao bi uskoro biti razvijen - u laboratoriju

Foto: Pixabay
03.03.2017.
u 09:52

Umjetni ljudski život postaje moguć u skorijoj budućnosti

Umjetni ljudski život mogao bi uskoro biti razvijen u laboratoriju.

Nakon što su znanstvenici uspješno kreirali embrij sisavca koristeći samo matične stanice, umjetni ljudski život postaje moguć u skorijoj budućnosti, piše The Telegraph.

Naime, Cambridge University je miješanjem dviju vrsta mišjih matičnih stanica, unutar 3D  strukture, nakon četiri dana dobio uvjete koje u prirodnom okolišu miš ima unutar maternice ženke. Ovakva inovacija opisana je kao "remek-djelo" u bioinženjeringu. Takvo što omogućit će znanstvenicima rast umjetnih ljudskih embrija u laboratoriju, bez muških i ženskih spolnih stanica.

Razvoj embrija pomoći će znanstvenicima da proučavaju vrlo rane faze ljudskog života kako bi mogli razumjeti zašto neke trudnoće mogu ili ne mogu uspjeti. Vrlo je  vjerojatno da će ovakva istraživanja podići etička pitanja o tome što je to što čini ljudski život i što nam je činiti da ga zaštitimo.

Trenutno znanstvenici mogu provoditi eksperimente na par preostalih zametaka iz IVF tretmana, ali isti ti zameci moraju biti uništen nakon 14 dana. Potvrđuju da će biti u mogućnosti stvoriti neograničen broj umjetnih zametaka u laboratoriju, što svakako može ubrzati istraživanja. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science, a financirala organizacija Wellcome Trust i Izvršna agencija europskog istraživačkog vijeća.

>>Stvoren hibrid čovjeka i svinje: mješavina ljudskih i prasećih stanica kao tvornica organa

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar niwrad
niwrad
10:52 09.03.2017.

Nije "umjetni ljudski život" nego umjetno okruženje u kojem se život razvija. "Umjetno" znanstvenici ne mogu napraviti niti jedan jedini protein.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije