Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Varaždinski gimnazijalac osvojio srebrnu medalju na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi

Time su mladi hrvatski kemičari ostvarili jedan od najvećih uspjeha u 17 godina sudjelovanja na tom natjecanju
02. kolovoza 2016. u 11:45 1 komentara 308 prikaza
kemija
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Učenik Prve gimnazije Varaždin Ilija Srpak osvojio je srebrnu medalju na upravo završenoj 48. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, koja se ove godine održavala u Tbilisiju u Gruziji, i to kao najmlađi član hrvatske reprezentacije, a hrvatski reprezentativci osvojili su još i dvije brončane medalje, priopćeno je u utorak iz Varaždinske županije.

Time su mladi hrvatski kemičari ostvarili jedan od najvećih uspjeha u 17 godina sudjelovanja na tom, kako se ističe u priopćenju, najzahtjevnijem svjetskom natjecanju.

U  tom su razdoblju donijeli u Hrvatsku više od 40 medalja, od kojih dvije zlatne i deset srebrnih. U prosjeku od četiri učenika, koliko ih ide na olimpijade, dvoje ili troje donesu medalje. Time smo po uspjehu uz bok Slovencima i Srbima i bolji smo od brojnih europskih zemalja poput Belgije, Francuske, Španjolske, Švedske i Švicarske pa i južnoameričkih zemalja. Olimpijadom obično dominiraju Rusija, Kina, Rumunjska, Ukrajina, Koreja, Singapur, Tajland, Indonezija, a ove godine apsolutni prvak bio je Rumunj.  

02.03.2016., Slavonski Brod - Ucenici izradjuju i upravljaju robotima na radionici prakticne nastave u sklopu europskog projekta Robo challenge.  Photo: Ivica Galovic/PIXSELL Brodska tehnička škola Učenici izrađuju robote i programiraju njihov rad inovatori INNOVA 2015. Hrvatski inovatori u Bruxellesu osvojili četiri zlata

Također, održana je i Srednjoeuropska informatička olimpijada na kojoj su nastupili Marin Kišić i Josip Kelava. Iako nisu osvojili medalje (Kelava je bio nadomak bronce), ipak je plasman u reprezentaciju Hrvatske od četiri člana veliki uspjeh koji je trebalo izboriti. Sada predstoji nastup Marina Kišića na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Rusiji od 13. do 19. kolovoza, a onda i Ilijin nastup na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, doduše, tek u prosincu u Indiji.  

Bez obzira na buduće rezultate na olimpijadama, učenici su, već i time što predstavljaju Hrvatsku i Varaždinsku županiju (kao jedini na službenim olimpijadama) te Prvu gimnaziju Varaždin, napravili veliki uspjeh jer nikada do sada Varaždinska županija nije imala svoje predstavnike na čak četiri olimpijade u jednoj godini, ističe se u priopćejnu upućenom medijima u utorak.

>> Učenici i profesori sastavili robota Niku koji radi sklekove

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima