Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako se virus širio po SAD-u

U Italiji je sve počelo na stadionu u Milanu. Je li u Americi ovaj veliki događaj bio pokretač?

CES
Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
1/2
28.04.2020.
u 08:24

Najveći događaj u vezi s potrošačkom elektronikom možda je bio žarište širenja SARS-CoV-2

Sjećamo se priče kako je žarište zaraze u Italiji bila nogometna utakmica u Milanu koja se igrala na San Siru između Atalante i Valencije. Ta je utakmica označena kao ishodište zaraze u Italiji, a s nje je koronavirus stigao i u Hrvatsku. Prema najnovijim medijskim napisima, izgleda da i Amerika ima takvo žarište, a po istoj priči sve je počelo znatno prije nego što se do sada mislilo. Prvi čovjek koji je istupio u medije s informacijom da je na serološkom testu bio pozitivan jest Michael Webber. Bio je jedan od 170.000 posjetitelja najvećeg sajma potrošačke elektronike u svijetu, Consumer Electronics Showa u Las Vegasu.

To samo po sebi ne znači previše, no zdravstvene službe Sjeverne Kalifornije, gdje pripada i Silicijska dolina, potvrdile su još tri smrtna slučaja od COVID-19. Ni to ne bi bilo neobično da nije riječ o smrtnom slučaju još iz veljače, što bi bila prilično jasna indikacija kako je virus počeo Amerikom kružiti znatno ranije nego što se do sada mislilo. Očekuje se da će biti još potvrda smrti izazvanih novim koronavirusom iz istog razdoblja. Sve smrti sada potvrđene smrti su stanovnika Santa Clare, kalifornijskog žarišta zaraze. Mnoge je čudilo kako je baš taj grad žarište, a ne San Francisco s prometnim aerodromom i velikom kineskom zajednicom. No, čini se da ipak ima razloga. U vrijeme početka CES-a, pojava novog koronavirusa u Wuhanu bila je tek vijest. No kako je nedavno objavio ABC, služba National Center for Medical Intelligence (NCMI), koja je pod nadležnošću vojne tajne službe DIA (Defense Intelligence Agency), shvatila je da je riječ o nečemu jako ozbiljnom.

Ipak, Donald Trump zanemario je informaciju uključenu u njegov dnevni briefing pa su otvorenju lasvegaškog sajma nazočili i njegova kći Ivanka te tri njegova ministra. Istraživačko-novinarski web APM Reports razgovarao je s još nekoliko sudionika sajma koji svjedoče kako su bili ozbiljnije bolesni već nekoliko dana nakon CES-a. Trojica njihovih sugovornika još čekaju rezultate seroloških testova. Ti ljudi sada misle kako su na sajmu potrošačke elektronike bili na žarištu zaraze. Organizatori sajma za ovaj američki medij kažu kako nisu dobili nikakve informacije o tome da je netko od njihovih gostiju testiran kao pozitivan na novi koronavirus. Vijest o koronavirusu uočio je i Michael Webber koji se za svaki slučaj cijepio protiv gripe, pazio je na osobnu higijenu misleći kako će to biti dovoljno da izbjegne eventualnu pojavu virusa. No, da je za to trebalo imati puno sreće, shvatio je na aerodromu u Las Vegasu koji je na Twitteru opisao kao – veliku ambulantu.

VIDEO Prof. dr. sc. Nenad Ban savjetuje čega bi se građani trebali držati i nakon opuštanja mjera

Nije bio siguran je li riječ o posljedicama teškog partijanja na sajmu ili je ventilacija preslaba ili je stvar u nesretnoj mješavini svega toga s globalnom strukturom putnika na vrhuncu sezone gripe. Do povratka kući u Pariz 11. siječnja, već se osjećao jako loše, kao i njegov šef koji je s njim putovao u San Francisco pa onda i na CES. Američki su novinari prikupili cijeli niz unosa na Twitteru sudionika CES-a koji redom svjedoče o tome kako se osjećaju loše, s temperaturom i jakom prehladom. Samog Webbera, inače profesora na Sveučilištu Texas koji radi i za jednu veliku energetsku kompaniju u Francuskoj, nepoznata je gripa potpuno onesposobila na pet dana, bilo je to nešto što do tada nije iskusio. Da je prijavio temperaturu, jaku groznicu, jake teškoće u disanju, vjerojatno bi završio u izolaciji neke bolnice.

Na kraju je i sam na Twitteru zaključio kako vjeruje da je prebolio smrtonosni virus. Tjednima nakon toga sudionici sajma svjedočili su o kašlju kojega se nikako ne mogu riješiti, kao i o drugim simptomima koji su isti kao kod COVID-19. U to doba u Parizu nije bilo moguće testirati se, a to nisu mogli ni ostali sudionici koji su osjećali tegobe. No Webberov serološki test potvrđuje je li osoba bila zaražena novim koronavirusom i preboljela bolest COVID-19. No, i tu postoji ograda, a to je da je test koji je Webber koristio proizvod kineske kompanije Guangzhou Wondfo Biotech koja tvrdi da je točan u omjeru 99 posto. Međutim, nije odobren od strane američke FDA pa tako nije sigurno ni je li test doista tako točan. Profesor Michael Osterholm sa Sveučilišta Minnesota vjeruje kako je virus već cirkulirao izvan Kine u doba kada se održavao CES koji je bio savršena prilika za njegovo tiho širenje. Nedostatak resursa za testiranje uvjetovao je vrlo mali broj uzoraka prikupljenih dva tjedna nakon CES-a, što traži dodatnu potvrdu da je ovaj veliki događaj bio epicentar zaraze u Americi. Ta će potvrda stići jedino ekstenzivnim serološkim testiranjem.

Ključne riječi

Komentara 3

MA
marcel
11:57 04.05.2020.

a ja po pisanju medija mislio da je crkva jedini krivac za širenje korone, i mise... a kad ono high tech sajmovi i nogomet

Avatar NancyUI75
NancyUI75
22:45 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Avatar Medusa
Medusa
09:27 28.04.2020.

Nebitna informacija... Virus corone je prisutan od otkrivanja 1930...who je izvor te info. Mutira svaki malo i bit će prisutan dok je čovječanstva... Nulti pacijent... To nije relevantna tema. Autor texta da je imalo pročitao štivo WHO i usredotočio see na bitno bi dobio pohvalu od nas čitatelja. Ovako se priklonio novinarima koji pišu čisto da nešto pišu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije