Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽNO OTKRIĆE

U Hong Kongu razvijen sprej koji ubija COVID-19: Ispitivanja pokazuju da je siguran

Foto: YOYO CHOW/REUTERS/PIXSELL
29.04.2020.
u 19:14

Sprej MAP-1 se u Hong Kongu prodaje po cijeni od osam eura po bočici, a prema riječima istraživača, već su ga nanijeli u lokalnim trgovačkim centrima, školama i stadionima.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Hong Kongu objavili su kako su razvili antivirusni i antibakterijski premaz pomoću kojeg bi poprskane površine mogle biti čiste najmanje 90 dana. On bi ubijao sve vrste mikroorganizama pa tako i opasni koronavirus Covid-19.

Premaz nazvan MAP-1 je osmislio tim stručnjaka s HKUST-a na čelu s Yeung King Lunom, profesorom na Katedri za kemijsko i biološko inženjerstvo i Odjel za okoliš i održivost, a za to im je trebalo deset godina. Prof. Yeung kaže da je premaz učinkovit i do 90 dana te da omogućuje trajnu zaštitu i površinsku dezinfekciju od mikrobnih onečišćenja. Proizvod je namijenjen upotrebi na različitim površinama, uključujući metale, beton, drvo, staklo, plastiku, kao i tkanine, kožu i tekstil, pri čemu se ne mijenja izgled materijala na kojemu se koristi, piše Reuters.

Tvrde da MAP-1 (Multilevel Antimicrobial Polymer) učinkovito ubija do 99,9 posto visokoinfektivnih virusa, poput onih koji uzrokuju ospice, zaušnjake, rubeolu i mačji kalcivirus, kao i brojne bakterije i neke vrste spora. Njegova je učinkovitost povrđena i među mikroorganizmima otpornim na lijekove u dvama terenskim studijama koje su provedene u bolnici Kowloon i u domu za starije osobe Haven of Hope Woo Ping.

Znanstvenici kažu da je broj bakterija rezistentnih na lijekove na zavjesama Odjela za intenzivnu skrb bolnice Kowloon u tri tjedna smanjen za oko 98,7 posto. MAP-1 je osjetljiv je i na promjenu temperature. Aktivira ga toplina pa će tako djelovati na onom području koje je čovjek dotaknuo (zagrijao) rukom. Istraživači su dodali kako ta tvar nije otrovna te je sigurna za kožu i okoliš.

Sprej MAP-1 se u Hong Kongu prodaje po cijeni od osam eura po bočici, a prema riječima istraživača, već su ga nanijeli u lokalnim trgovačkim centrima, školama i stadionima.

Prema sadašnjim informacijama, sprejanje jedne škole hongkonške škole košta oko 18.000 kuna u protuvrijednosti hongkonškog dolara. U skladu s tehničkim standardima o dezinfekciji koje je objavila Nacionalna zdravstvena komisija u kontinentalnoj Kini, dokazano je da supstancija nije toksična, da je sigurna za kožu i okoliš, pa se može koristiti i u sredstvima za dezinfekciju ruku, u bojama i premazima te u filterima za pročišćavanje zraka i vode te u izradi zaštitne odjeće i kirurških maski.

Sprej je sastavljen od milijuna nanokapsula s dezinfekcijskim sredstvima koja su učinkovita u inaktiviranju bakterija, virusa i spora čak i nakon što se osuše, kaže Kwan. Proizvod je nakon kliničkih ispitivanja odobren za službenu i masovnu upotrebu u veljači, dodaje Reuters.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ElizabethAV75
ElizabethAV75
14:59 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije