Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Tri nove vrste podzemnih kukaca na južnom Jadranu

Kukci iz roda batiscidije (Bathyscidius) pronađeni su u pećinama i jamama na Mljetu i u Konavlima u Hrvatskoj, te u tlu na padinama Orjena u Crnoj Gori.
27. listopada 2020. u 08:10 1 komentara 758 prikaza
Mljet - ilustracija
Foto: Pixabay
Pogledajte galeriju 1/2

Tri vrste vrlo sitnih podzemnih kukaca pronađene su na području južnog Jadrana i opisane u znanstvenom časopisu Natura Croatica, što je još jedan u nizu dokaza da podzemnom faunom najbogatiji krš u svijetu ni izdaleka nije posve istražen.

OPASNOST ZA PČELE VIDEO Invazivna vrsta: Amerikanci uništili gnijezdo azijskih divovskih stršljena

Kukci iz roda batiscidije (Bathyscidius) pronađeni su u pećinama i jamama na Mljetu i u Konavlima u Hrvatskoj, te u tlu na padinama Orjena u Crnoj Gori.

Dobili su, kao i sve podzemne životinjske vrste koje lokalno stanovništvo ne poznaje, dvosložna stručna latinska imena.

Autori su im ih dali po lokalitetima na kojima su kukci nađeni: mljetski (Bathyscidius mljetensis), orjenski (Bathyscidius orjensis) i komajski batiscidije (Bathyscidius komajiensis). Posljednji kukac ime je dobio po selu Komaji kod Čilipa u Konavlima.

Rod Bathyscidius, koji broji ukupno šest vrsta i dvije podvrste, prema veličini tijela jedan je od najmanjih u svojoj skupini. Tijela novootkrivenih vrste duga su svega od 1.3 do 1.47 milimetara.

Te su vrste iznimno rijetke: mljetska je nađena samo u Jami na Žutim kokom i u Špilji kod vrha Spile na Mljetu, komajska samo u jami Bezdanki u selu Komaji, a orjenska u tlu među stijenama na padinama Orjena kod sela Kruševice.

Ondje su autori zapazili da je tlo malo hladnije od okolnog, što bi moglo biti povezano s podzemnim šupljinama, tzv. puvaljkama, iz kojih struji hladniji zrak.

Isprobajte Jednostavan način kako da kukce izbacite iz svog doma: Treba vam samo jedan proizvod

Autori, istaknuti biospeleolozi Slavko Polak iz Notranjskog muzeja u Postojni i Branko Jalžić iz Hrvatskog biospeleološkog društva u Zagrebu, ponovno su opisali sve od ranije poznate vrste toga roda i potkrijepili detaljnim mjerama svih važnijih dijelova tijela, te po prvi puta opisali posebno muška i ženska unutarnja morfološka obilježja tih vrsta.

Na temelju toga revidirali su rod batiscidija. Jedna podvrsta postala je nova vrsta, jedna je pripisana već postojećoj vrsti, a za dvije geografski izdvojene vrste uspostavili su novi podrod.

Polak i Jalžić zaključuju da je većina vrsta iz roda batiscidija prilagođena životu u špiljama, dok je većina vrsta iz susjednih rodova prilagođena životu u površinskom sloju tla, te su raširene i na prostor izvan Dinarskog krša.

VIDEO: Azijski divovski stršljen jede pekmez od jagode

osvanuo novi natpis
Salona više nema: Gdje je sada frizerka Kolinde Grabar-Kitarović koja si je jednom objavom uništila ugled
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • Avatar rubinet
    rubinet:

    Hrvatsko speleološko nazivlje : špilje, jame, ponori, izvori, vrulje, ponikve, vrtače, škrape, doline, polja, kanjoni..... Nema tu pećina.