Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Tjedan tamnog neba u Astronomskom centra Rijeka

Tjedan tamnog neba u Astronomskom centra Rijeka
Foto: Promo
1/4
19.04.2018.
u 11:33

Predavanje Deana Skire, svjetski nagrađivanog dizajnera rasvjete, „I svjetlo i sjena“, te glazbeni happening Putokaza „Dotakni Mjesec“

Astronomski centar Rijeka, objekt kojim upravlja Rijeka sport d.o.o., i ove godine obilježava međunarodnu manifestaciju Tjedan tamnog neba posebnim programom u periodu od četvrtka, 19. travnja, do subote, 21. travnja 2018. godine.

U digitalnom planetariju će se prvi dan, 19. travnja, odvijati program prikazivanja kratkog sinkroniziranog filma „Potraga za tamom“, a u nastavku će popularizatori astronomije predstaviti novi show „Astronomske učionice“ na temu razvoja planetarija i zvjezdarnica kroz povijest. Početak programa je u 19.30 sati.

Foto: Promo

Drugi dan manifestacije, 20. travnja, donosi predavanje pod nazivom I svjetlo i sjena svjetski priznatog i nagrađivanog dizajnera rasvjete, gospodina Deana Skire. S više od trideset godina iskustva na području integrirane rasvjete i implementacije rasvjetnih tehnologija, Dean Skira predstavit će kompleksnost teme svjetlosnog onečišćenja jer ono prvenstveno zahtjeva analizu svih socijalno-ekonomskih i ekoloških aspekata u društvu. Predstavit će se metodologija koja nastoji uzeti u obzir sve navedene čimbenike u urbanim sredinama sagledavajući realnost i njene posljedice. Predavanje započinje u 18 sati u Velikoj dvorani, a ulaz je slobodan.

Nakon predavanja, u 19.30 sati održat će se program u digitalnom planetariju: kratki film Potraga za tamom te show Vodič noćnim nebom – proljeće.

Foto: Promo
U subotu, 21. travnja, uz Tjedan tamnog neba obilježit će se i Dan planete Zemlja prikazivanjem filma u digitalnom planetariju Carstvo svjetlosti, s početkom u 19.30 sati, a u 20 sati održat će se glazbeni happening Dotakni Mjesec u izvedbi Putokaza.

Sudjelovanje na predavanju Deana Skire „I svjetlo i sjena“ te glazbeni happening „Dotakni Mjesec“ su besplatni. Ostali programi naplaćuju se prema redovnom cjeniku Rijeka sporta d.o.o.

Manifestacija Tjedan tamnog neba:

Dan

Početak

Program

Mjesto

Četvrtak, 19. travnja

19.30 sati

Potraga za tamom/kratki film + Astronomske učionice/show

Digitalni planetarij

Petak, 20. travnja

18 sati

Dean Skira: I svjetlo i sjena, predavanje

Velika dvorana

 

19.30 sati

Potraga za tamom/kratki film + Vodič noćnim nebom-proljeće/show

Digitalni planetarij

Subota, 21. travnja

19.30 sati

Carstvo svjetlosti, film

Digitalni planetarij

 

20 sati

Dotakni Mjesec, glazbeni happening Putokaza

Digitalni planetarij

 

Predavanje Deana Skire „I svjetlo i sjena“

Kompleksnost teme svjetlosnog onečišćenja prvenstveno zahtjeva analizu svih socijalno-ekonomskih i ekoloških aspekata u društvu. „I svjetlo i sjena“ je predstavljanje metodologije koja nastoji uzeti u obzir sve navedene čimbenike u urbanim sredinama sagledavajući realnost i posljedice te realnosti.

Dean Skira nagrađivani je dizajner rasvjete s više od trideset godina iskustva u dizajniranju inovativnih rasvjetnih rješenja i razvoju holističkog pristupa u dizajnu rasvjete. Nakon studija dizajna rasvjete i interijera na Fashion Institute of Technologies u New Yorku, 1990. godine osniva tvrtku s kojom ostvaruje vrhunske rezultate na području integrirane rasvjete i implementacije rasvjetnih tehnologija. Mnogobrojni međunarodni projekti uključuju i rasvjetu podvodnog bosporskog tunela Eurasia, lošinjskog hotela Bellevue, pulskih dizalica „Svjetlećih divova“ te za produkt dizajn rasvjetnog stupa Polesano i svjetiljki Lun-up, Underscore i Trick.

Foto: Promo

Skira je čest gost predavač na domaćim i inozemnim sveučilištima i konferencijama posvećenim dizajnu rasvjete, a njegova uloga na međunarodnoj dizajnerskoj sceni potvrđena je nizom publikacija u svim relevantnim profesionalnim časopisima te brojnim međunarodnim nagradama (LDA, Red dot, Compasso d'Oro, Architizer, Blueprint, iF, IALD, IES i dr.).

O glazbenom happeningu „Dotakni Mjesec“

Uz segmente prikaza filma „Vibrato“, glazbeni happening Putokaza „Dotakni Mjesec“ donosi glazbene priče s albuma „Mjesec“ kao i uspješnice s glazbenog albuma „Androida“, „Porculan“, „Zemlja“ i uvode gledatelje promatrati, slušati, uživati, disati… i doticati Mjesec.

O manifestaciji Tjedan tamnog neba

Međunarodna manifestacija Tjedan tamnog neba naglašava probleme povezane sa svjetlosnim onečišćenjem i predstavlja jednostavna rješenja za njegovo smanjenje na svjetskom nivou. Svjetlosno onečišćenje šteti i ljudima; pretjerana izloženost umjetnoj svjetlosti povećava rizik od pretilosti, depresije, poremećaja spavanja, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma. Negativna posljedica svjetlosnog onečišćenja je i nepotrebno utrošena energija koja znači veći trošak, a doprinosi i povećanoj emisiji stakleničkih plinova što može uzrokovati klimatske promjene.

Manifestaciju je 2003. godine osmislila učenica Jennifer Barlow kako bi javnosti predstavila probleme svjetlosnog onečišćenja i potaknula na njegovo smanjenje. Astronomski centar Rijeka prigodno obilježava Tjedan tamnog neba od 2011. godine.

Prodaja ulaznica
a) Astronomski centar Rijeka; Sveti Križ 33, Rijeka, blagajna (pola sata prije programa)
b) www.mojekarte.hr

Cijene ulaznica za planetarij: 20 kuna za odrasle; 10 kuna za djecu, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom.

www.astronomski-centar-rijeka.hr
Facebook Astronomski centar Rijeka

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije