Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJE ZLOUPARABA

HAKOM najavio promjene za pretplate mobitela i TV signale

Ilustracija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
12.07.2019.
u 17:50

Prema ponudi koju je HAKOM odobrio, OIV će s odašiljanjem na novim frekvencijama početi sredinom rujna, a potpuni prelazak trebao bi biti dovršen 1. srpnja 2020.

Odašiljači i veze, odlukom Vijeća HAKOM-a, mrežnog regulatora, dobili su danas dozvolu za uporabu novog radiofrekvencijskog spektra. Sadašnji TV i radio signali prebacit će se na nove frekvencije i standarde odašiljanja. Za korisnike koji i dalje koriste antenski sustav prijma signala, to znači da moraju imati televizore koji podržavaju novi DVB-T2 sustav i HEVC standard, a ako im televizor ne podržava novi sustav morat će nabaviti prijamnik koji će im omogućiti prijam signala.

Prema ponudi koju je HAKOM odobrio, OIV će s odašiljanjem na novim frekvencijama početi sredinom rujna, a potpuni prelazak trebao bi biti dovršen 1. srpnja 2020. Novi sustav DVB-T2 i standard h.265/HEVC omogućit će veću kvalitetu, pogotovo što se tiče HD sadržaja. No ono što je jednako važno jest da je prelazak na novi sustav DVB-T2 zapravo korak bliže k uvođenju 5G mobilnih mreža ili preduvjet za tehnološki razvoj države.

Uz dodjelu dozvola, HAKOM je danas usvojio i izmjene Pravilnika, točnije donio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža. Pravilnikom će se urediti tržište elektroničkih komunikacijskih usluga.

Dio odredbi počinje se primjenjivati 1. kolovoza ove godine, a dio od 1. siječnja 2020. Tako od 1. kolovoza stupaju na snagu izmjene vezane uz sklapanje ugovora na daljinu, a koje se usklađuju s izmjenama Zakona o zaštiti potrošača. Kako bi se spriječili pokušaji zlouporabe, operatori će pri sklapanju svakog ugovora na daljinu morati nakon slanja obavijesti o sklapanju ugovora pribaviti i potvrdu korisnika da na takav ugovor pristaje.     

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
18:06 12.07.2019.

Hoće li biti neki receiver za one koji nemaju za novu TV?

UM
Umoran
19:38 12.07.2019.

Opet pljacka! Ovakvih "prelazaka" nema u Njemackoj, bit ce da je HR naprednija od Njemacke ili ce prije biti da bolje pljacka svoj narod?!

SV
SveJeUzalud
07:52 12.09.2019.

..ako sad ne prihvatimo novi način emitiranja tv kanala......uštedit će se na nabavci novih i bacanju starih uređaja..tj stvaranju plastike...i sabotirati kapitalizam......vrlo jednostavno....netreba mnogo toga pričati....kapitalizam je na nekoliko nivoa zagađivač...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije