Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI PUT U POVIJESTI

Stvoren hibrid čovjeka i svinje: mješavina ljudskih i prasećih stanica kao tvornica organa

Svinja
Foto: Shutterstock
26.01.2017.
u 23:06

Zametke su pustili da se razviju do 28 dana, što je kraj prve trećine trudnoće kod svinja, a zatim bi ih uklonili. To je dovoljno vremena kako bi shvatili na koji se način ljudske i stanice svinja miješaju.

U sklopu istraživanja koje obećava mogućnost uzgoja ljudskih organa za transplantaciju u tijelima životinja, znanstvenici su uspjeli stvoriti prvi embrij - hibrid čovjeka i svinje.

Ovakve mješavine stanica znanstvenici nazivaju himerama, a radi se o prvom slučaju u povijest u kojem su unutar embrija druge životinje uspješno uzgojene ljudske stanice koje ih, kako prenosi BBC, manje od 0.001 posto.

Iako smo daleko od toga, kazao je Juan Carlos Izpisua Belmonte s Instituta Salk za biološke znanosti, konačni je cilj uzgojiti funkcionalno tkivo i organe koji će biti spremni za transplantaciju.

Belmonte i njegov tim znanstvenika proizveli su više d 2.000 hibrida koji su potom implantirani u surogat-krmače. Više od 150 embrija nastavilo se razvijati u himere koje su većinom bile zametci svinja, no jedna od 10.000 stanica bila je ljudska.

Zametke su pustili da se razviju do 28 dana, što je kraj prve trećine trudnoće kod svinja, a zatim bi ih uklonili. To je dovoljno vremena kako bi shvatili na koji se način ljudske i stanice svinja miješaju.

Najveći je izazov bila činjenica što trudnoća u svinja traje 112 dana, nasuprot devet mjeseci kod ljudi, što znači da se stanice u embrijima razvijaju potpuno različitim brzinama. Kako bi preživjele, ljudske je stanice bilo potrebno usaditi u vrlo preciznom trenutku razvoja embrija svinje.

Naravno, ovo je istraživanje otvorilo brojna etička pitanja. Kritičare zanima što bi se dogodilo kada bi ljudske stanice sudjelovale u razvoju svinjećeg mozga.

- Nismo uočili ljudske stanice u predjelu mozga, no, ne možemo isključiti mogućnost da su neke stanice otišle u mozak - kazao je Belmonte koji se nada kako će u daljnjim istraživanjima razviti metodu koja bi programirala ljudske stanice da ne sudjeluju u razvoju mozga.

>> Pitanje je trenutka kada ćemo uzgajati srce, jetru, gušteraču...

Komentara 14

VJ
Vl jedi govna
23:25 26.01.2017.

Kako ga zovu? PIGMAN

Avatar znamtepticodoksibilajaje
znamtepticodoksibilajaje
00:02 27.01.2017.

pašu si zajedno

DU
Deleted user
00:27 27.01.2017.

ja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije