Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Pinjuh

Student za kojeg se zanima NASA: Uzor mi je Nikola Tesla

Pinjuh
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
07.11.2014.
u 10:45

Jedač plamena 
vakuumski je motor koji na kotlovnici štedi 40 posto energije

Za Marka Pinjuha iz Osijeka zanima se čak i – NASA. Pažnju svjetskih kompanija ovaj 22-godišnjak privukao je svojom inovacijom vakuumskog motora koja je okićena srebrom na svjetskom sajmu inovacija IENA u Njemačkoj. Popularno nazvan “jedač plamena” može se ugraditi na postojeća ložišta i kotlovnice, a njime će se uštedjeti 40 posto ili toplinske ili električne energije.

Imate vatru, ugradite motor, grijete se, a istovremeno imate električnu ili mehaničku energiju koju kasnije možete prema potrebi koristiti ili pretvarati u druge oblike. Ovaj motor nema održavanja zbog uvođenja filtra, neovisan je o podmazivanju zbog svojstva materijala. Prednost je u odnosu na ostale što radi u oba smjera jednakom brzinom i efikasnošću. Ne može eksplodirati – opisuje ga ovaj student treće godine osječkog Elektrotehničkog fakulteta (ETF).

Inovator od malih nogu

Na njemu je radio posljednjih pet godina, a počeo je još kao maturant osječke Elektrotehničke i prometne škole. Tada je vidio jedan koncept motora za uštedu energije studenata ETF-a koji mu je zagolicao maštu. Zainteresirao se, počeo i sam nešto raditi jer je inovator još od malih nogu. Nekako u isto vrijeme naišao je i na prvu izvedbu vakuumskog motora koji je 1758. godine postojao samo u teorijama, dok ga je 2003. godine prvi put realizirao nizozemski inženjer Jan Ridders pod nazivom “gutač plamena”.

– Njegova zadnja inačica napravljena je 2009. godine i tada je sve stalo. No taj njegov motor imao je efikasnost od sedam posto, što je dosta slabo. Tada sam došao do svojeg rješenja – objašnjava Marko koji je “jedač plamena” osmislio ponajprije kako bi se koristio u distribuciji toplinske i električne energije.

Inozemne ponude već mu pljušte sa svih strana. Zainteresirani investitori iz Austrije i Njemačke pokušavaju nadmašiti ponudu koju je dobio, ali o kojoj, kaže, ne može govoriti. S njima su stigle i različite ponude za posao izvan Hrvatske.

– Ovo je škakljiva tema i ograničen sam što se tiče razgovora. Vrlo je vjerojatno da ću inovaciju unovčiti, ali mi je cilj da se ona primijeni jer će tako sve ostale inovacije iz područja elektrotehnike i energetike imati veliku potporu. Ne mogu vam reći koliko inovacija vrijedi, zaključite sami ako se radi o 40 posto uštede energije – odgovara mladić koji sam financira studij radeći kao noćni zaštitar. Vrijeme je to kada uči, a zarađeni novac i ušteđevinu potrošio je na usavršavanje inovacije. Dobitnik je i Rektorove nagrade.

Potraga za sponzorima

– Uzor mi je Nikola Tesla. Sviđa mi se njegov pristup jer ono što je napravio, radio je kako bi zadovoljio ljude. Ni ja ovo nisam napravio za sebe, želim da se to primijeni – jasan je 22-godišnjak koji bi se sa svojim “jedačem” trebao predstaviti na nizu novih natjecanja, ali je u tome, kaže, financijski ograničen pa je u potrazi za sponzorima.

>> Za 'Jedač plamena' hrvatskog inovatora zanima se i NASA

Komentara 10

MA
Mar...anac
18:18 12.11.2014.

Nije mi jasno kako je Marko mogao dobiti taj patent, posto je takvih naprava na stotine, vec poduze vremena. Po cemu se to njegova naprava razlikuje od ostalih vakum motora?

Avatar davcro
davcro
02:13 09.11.2014.

Nikola Tesla imao je velike ideje za sveopću dobrobit čovječanstva koje su blokirane iz razloga jer bi neki pojedinci uspjehom njegovih izuma i tehnologija ostali bez profita, ne ponovilo se nikad više da interesi šljama ljudskog roda blokiraju takve ljude i ljudski napredak

Avatar stomih
stomih
11:02 07.11.2014.

MLADOST & PAMET su BUDUCNOST lijepe Nase Bravo, samo naprijed!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije