Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cov2-ID

Stručnjak razvio 100% učinkovit test na koronu, rezultate daje već za 20 minuta

Gužve na testiranje ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
18.12.2020.
u 10:04

Test je dizajniran da smanji izglednost lažnih negativnih rezultata, što može dovesti do toga da zaraženi pacijenti, i ne znajući za to, zarazu šire dalje

Svjetski priznati stručnjak Stephen Bustin s kolegama iz Chelmsforda razvio je test na koronavirus koji daje rezultate za 20 minuta, a pokazao je stopostotnu učinkovitost.

Njihov test, nazvan Cov2-ID, pokazao se pouzdanijim jer cilja na tri virusna gena, dok ostali na jedan ili dva. Također, test može otkriti virusno opterećenje, odnosno količinu virusa kod svakog pacijenta. Većina je testiranja ovim testom dosad obavljena u engleskom Essexu, piše EurekAlert.

Cov2-ID test razvijen je prema smjernicama koje je razvio profesor Bustin u suradnji s drugim svjetskim znanstvenicima i kojima je namjera promicati najbolje prakse za dizajniranje qPCR testova koji bi davali brze, ali i točne rezultate. Cov2-ID test dizajniran je da smanji izglednost lažnih negativnih rezultata, što može dovesti do toga da zaraženi pacijenti, i ne znajući za to, zarazu šire dalje.

VIDEO Velike gužve na testiranju u Zagrebu

"Brzina i pouzdanost vitalni su elementi postupka ispitivanja. Trenutačno nije izvedivo da netko čeka rezultate svog ispitivanja tamo gdje jest. Možda će otići u trgovinu, pojesti ručak i tek onda dobiti pozitivan rezultat, što je rizik za širenje virusa u zajednici. Razvili smo test koji može dati rezultat u samo 20 minuta", rekao je Stephen Bustin, profesor molekularne medicine na britanskom sveučilištu Anglia Ruskin i vodeći stručnjak za kvantitativne lančane reakcije polimeraza.

Komentara 10

MT
mtensera
10:23 18.12.2020.

fantastičan spin. nije problem u lažnim pozitivnim, lažni negativni su problem :D

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
11:06 18.12.2020.

Pomislih - Đikić a onda se sjetih kako taj stručnjak od početka korone ima slobodno i niš' ne radi već preko društvenih mreža i N1 politizira znanost. Nije dorastao ovim teškim vremenima za ljudi i izazovnih za znanstvenike, istinske znanstvenike a ne balegare.

Avatar _Darkwood_
_Darkwood_
11:15 18.12.2020.

Zašto se za HIV-HEPATITIS-MONONUKLEOZU recimo ne naprave kućni testovi koji u 20 minuta pokažu rezultate nego tjedan dana čekaš? Milsim ipak je ovo PLANDEMIJA svemirskih razmjera a test tako jednostavan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije